Angajatorul nu mi-a achitat integral salariul pentru perioada lucrată

1 aprilie 2024 2

Bună ziua. Am activat într-o companie care prestează servicii tipografice. Eram salariat lunar. Din cauza unui conflict cu alt angajat, pe 12 februarie 2024 am depus cerere de eliberare din propria inițiativă, pentru a evita eventuale viitoare conflicte. Am acceptat să lucrez 14 zile după depunerea cererii de eliberare și pe 26 am încheiat activitatea la acea companie. Chiar și după acea dată, am răspuns la cererile altor angajați din acea companie să-i asist în legătură cu anumite comenzi dirijate anterior de mine, care au ajuns în sarcina acelstora. Urma să primesc salariulul pentru luna februarie lucrată.
Pe data de 30 martie 2024, când am înțeles că salariul nu mi-a fost transferat, am telefonat ca să aflu care e problema și am fost anunțat că salariul meu va fi reținut atâta timp cât nu vor fi vândute comenzile mele care nu au fost ridicate de către clienți. Mai mult, mi s-a spus că eu trebuie să rezolv această problemă și doar atunci voi primi salariul.
La scurt timp dupa acea discuție, angajatorul m-a apelat și mi-a spus că este gata să-mi plătească 2.000 lei, iar restul îmi va fi plătit după ce închid comenzile rămase, adică conving clienții cu restanțe să-și plăteasca lucrările. Mi-au trimis o listă cu lucrările neachitate de clienți, o bună parte din care nu aveau nicio legătură cu mine. Am contactat clienții ”mei”, care m-au asigurat că în scurt timp vor achita și ridica comenzile lor.
Consider că nu nu am nicio obligație să urmăresc ce se întâmplă în activitatea fostului angajator și nu este corect ca eu să cerșesc să-mi plătească banii munciți. De fapt, nici nu am fost informat ce sumă urmează să primesc. Aș dori să-mi dați un sfat - ce pot face în acest caz? Vă mulțumesc.

Jurist comments 1

Download discussion
Tatiana Scobiola
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei
  • Alte contravenţii
  • Alte domenii

Bună ziua. Urmează să expediați în scris o cerere prealabilă prin care solicitați achitarea salariului și a penalității de întârziere. Dacă nu achită nici după această cerere, vă adresați în instanța de judecată.
Dacă aveți nevoie de serviciile unui avocat mă puteți contacta pe nr. 068769517 (în cazul admiterii acțiunii, cheltuielile... mai detaliat pentru serviciile juridice se achită de către angajator).

2 aprilie 2024