Anulare contract de donatie

21 martie 2018 44

Buna ziua. Am asa o situatie. Mama detinea o casa, cumparata pentru bunica, dar in timp ce parintii erau casatoriti (dar pentru ca bunica are acus 90 de ani, casa a fost scrisa initial pe mama - la vinzare - cumparare). In luna ianuarie curent, mama mi-a donat mie, fiicei ei, aceasta casa, desigur cu acordul tatalui. Acum parintii au ajuns in prag de divort si tata ameninta ca va merge si va inainta la anularea contractului de donatie.
Poate el sa faca asa ceva, din punct de vedere juridic?
Zic asta, deoarece notarul care a intocmit actele ne-a spus ca deja a doua zi dupa inregistrarea contractului de donatie, nici unul din parinti nu il poate anula.
Va multumesc anticipat.

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Nicolae Ilco
  • Parajurist
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Alte contravenţii

Salutare,
Legea (art. 836, Codul Civil) prevede situaţii în care donatorul (persoana care a donat bunul) poate retrage donaţia şi are dreptul să ceară întoarcerea bunul donat:

Articolul 836. Rezoluţiunea contractului de donaţie în cazul
... mai detaliat stării de nevoie
(1) Dacă donatorul, după executarea donaţiei, nu mai este în stare să-şi asigure o întreţinere corespunzătoare şi să-şi îndeplinească obligaţiile legale de întreţinere faţă de terţi, poate cere de la donatar restituirea bunurilor donate pe care acesta le mai posedă.
(2) Cererea de restituire este inadmisibilă cînd donatorul şi-a provocat intenţionat sau prin culpă gravă starea de nevoie.

Această înseamnă că persoana care doreşte să retragă donaţia, trebuie să dovedească în intstanţa de judecată faptul că nu mai este în stare să-şi asigure o întreţinere.

21 martie 2018