Donatorul se adresează in judecată pentru anularea donației, dar pe parcursul examinării cauzei in instanță, donatorul decedează. Care vor fi consecințele? Încetează contractul de donație sau moștenitorii donatorului solicita in continuare anularea donației?
Igor Brinișter
Instanța de judecată urmează să suspende procesul în conformitate cu prevederile art. 260 alin. (1) COd de procedură civilă al RM „Instanţa judecătorească este obligată să suspende procesul în cazul: a) decesului sau reorganizării părţii în proces ori a intervenientului principal dacă raportul juridic litigios permite succesiunea în drepturi”.
Totodată,... mai detaliat dacă acțiunea se referă la revocarea donație Codul civil al RM spune următoarele la Articolul 835. Revocarea donaţiei pentru ingratitudine
(1) Donaţia poate fi revocată dacă donatarul a atentat la viaţa donatorului sau a unei rude apropiate a acestuia, dacă se face vinovat de o altă faptă ilicită faţă de donator sau faţă de o rudă apropiată a acestuia, situaţii care atestă o ingratitudine gravă, sau dacă refuză fără motive întemeiate să acorde donatorului întreţinerea datorată.
(2) Dacă donaţia este revocată, se poate cere restituirea bunului donat.
(3) Revocarea donaţiei poate fi făcută doar în decursul unui an din momentul în care cel îndreptăţit să revoce a luat cunoştinţă de motivul de revocare.
(4) Acţiunea de revocare a donaţiei nu poate fi înaintată contra moştenitorilor donatarului, nici de moştenitorii donatorului împotriva donatarului, cu excepţia cazului cînd donatorul a decedat pînă la expirarea termenului stipulat la alin.(3).
De asemenea, moștenitorii donatorului sunt în drept să continue procesul și în cazul în care în proces se solicită nulitatea contractului de donație, întrucât constatarea nulității urmează să producă efecte pentru moștenitori, ceea ce confirmă interesul lor actual și născut față de efectele ce le produce nulitatea.
http://lex.justice.md/md/373667%20/
http://www.legis.md/cautare/rezultate/99488