Anularea actelor

2 decembrie 2019 86

Buna ziua. In casatorie am avut un lot de pamint, pe care l-am vindut mamei mele in 2011 de comun acord cu sotia. Am construit o casa pe lotul mamei si dupa divort casa a fost data in exploatare pe numele mamei. Fosta sotie, acum actioneaza in judecata agentia servicii publice si cere anularea actelor, invocand faptul ca aceasta casa a fost construita in timpul casatoriei si are dreptul la jumatate de casa. Ce sanse de castig are? Si e posibil ca Agentia servicii publice sa anuleze darea in exploatare pe numele mamei? Multumesc.

Jurist comments 1

Download discussion
SILVIU POTÎRNICHE
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor

Bine ai venit pe yAvo!
•••
Dreptul de proprietate asupra bunurilor imobile apare din momentul inregistrarii in registru.
Atita timp cit casa nu era inregistrata in registrul bunurilor imobile, ea nu apartinea nimanui cu drept de proprietate.
Daca dreptul de proprietate a fost inregistrat dupa mama Dvs, nici Dvs nici fosta sotie nu ati... mai detaliat avut vreodata vreun drept de proproetate asupra acelei case (chiar daca o construiati - caz in care aveati doar dreptul de a construi).
Acum, ca sa poata pretinde dreptul de proprietate asupra 1/2 cota parte din acea casa, fosta sotie probabil nu va putea, pentru ca nu poti sa revendici un drept pe care niciodata nu l-ai detinut.
Probabil ca asta ar trebui sa fie una din liniile de aparare ale mamei fostului sot.
Cu atit mai mult ca terenul apartine mamei sotului.

Pe de alta parte, fosta sotie ar putea apela la prevederile art. 20 alin. (3) din Codul Familiei, care spune ca si bunurile care au fost CONSTRUITE in timpul casatoriei sunt proprietate comuna in devalmasie.
Dar este discutabil daca aceasta norma acopera cazurile cind bunul este inregistrat cu drept de proprietate dupa alta persoana terta.

Trebuie sa angajati un avocat sa examineze actele pe care le detineti, pentru a va oferi mai multe detalii.

2 decembrie 2019