Anularea donatiei asupra imobilului sechestrat

10 aprilie 2017 224

A fost donat un imobil beneficiarului. Beneficiarul a avut careva litigii, in urma carora a fost aplicat sechestru pe imobilul dat. Donatorul este in viata. Beneficiarul nu locuieste in acest imobil. Poate avea loc schimbul donatiei si scoaterea de sub sechestru pe motiv ca donatorul a fost dus in eroare?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
SILVIU POTÎRNICHE
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor

Salut, Gabriela!
Revocarea donatiei poate avea doar in cazuri limitate, expres prevazute de Codul Civil:

Articolul 835. Revocarea donaţiei pentru ingratitudine
(1) Donaţia poate fi revocată dacă donatarul a atentat la viaţa donatorului sau a unei rude apropiate a acestuia, dacă se face vinovat de o altă faptă ilicită faţă de donator... mai detaliat sau faţă de o rudă apropiată a acestuia, situaţii care atestă o ingratitudine gravă, sau dacă refuză fără motive întemeiate să acorde donatorului întreţinerea datorată.
(2) Dacă donaţia este revocată, se poate cere restituirea bunului donat.
(3) Revocarea donaţiei poate fi făcută doar în decursul unui an din momentul în care cel îndreptăţit să revoce a luat cunoştinţă de motivul de revocare.

Articolul 836. Rezoluţiunea contractului de donaţie în cazul stării de nevoie
(1) Dacă donatorul, după executarea donaţiei, nu mai este în stare să-şi asigure o întreţinere corespunzătoare şi să-şi îndeplinească obligaţiile legale de întreţinere faţă de terţi, poate cere de la donatar restituirea bunurilor donate pe care acesta le mai posedă.
(2) Cererea de restituire este inadmisibilă cînd donatorul şi-a provocat intenţionat sau prin culpă gravă starea de nevoie.


Articolul 834. Donaţia condiţionată
(1) Părţile pot conveni ca efectele donaţiei să fie condiţionate de îndeplinirea unei sarcini sau de realizarea unui scop. Scopul poate fi şi de utilitate publică. Va constitui donaţie numai partea excedentară cheltuielilor de executare a sarcinii sau de atingere a scopului.
(2) Îndeplinirea sarcinii poate fi cerută, în afară de donator, de oricare persoană în al cărei interes este stipulată sarcina.
(3) Dacă donatarul nu îndeplineşte sarcina, donatorul poate revoca donaţia.

La ce fel de eroare va referiti? Eroarea poate fi invocata in cadrul unui proces de judecata, in care veti solicita anularea Contractului, in baza art. 227 Cod Civil.
In principiu, daca ambele parti sunt de acord in privinta rezolutiunii contractului, atunci puteti intocmi o cerere de restituire a bunului, motivind in baza art. 836 (1) Cod Civil.
Dupa asta va fi necesar de efectuat inregistrarile de rigoare la oficiul cadastral.
Dupa care, daca sechestrul este aplicat de o instanta de judecata - trebuie o formulata o cerere de chemare in judecata in instanta care a aplicat sechestrul, cu solicitarea de anulare a masurii de asigurare.
Daca sechestrul a fost aplicat de executorul judecatoresc, va fi necesara depunerea unei cereri catre acesta privind ridicarea sechestrului. Daca executorul refuza, acest refuz poate fi contestat in instanta de judecata.
In ambele cazuri descrise mai sus, anexati dovada de redobindire a dreptului asupra bunului (extras cadastru), si motivati prin faptul ca bunul sechestrat nu mai este in proprietatea debitorului.

11 aprilie 2017