Apa de pe casa vecinului curge în curtea mea

15 mai 2022 166

Buna ziua. De câțiva ani am o problema cu unul din vecini, și anume toată apa de pe casa lui se scurge la mine în curte. Am incercat să discut cu el, dar refuză să pună țevi de scurgere. Am făcut nenumărate sesizări la primărie, dar nu au luat nicio măsură, deoarece vecinul are rude și prieteni în primărie. Vă rog frumos să-mi dați un sfat cum aș putea să rezolv problema descrisă. Poate să apelez la serviciile unui avocat pentru a-l acționa pe vecin în judecată? Cam care ar fi costul serviciilor? Mulțumesc anticipat.

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Andrei Domenco
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul familiei
  • Contravenţii rutiere
  • Dreptul muncii

Bună,

Vă puteți angaja întradevăr un avocat pentru a vă acorda asistența juridică necesară si inițial printr-o serie de cereri cu invocare pretențiilor să încerce soluționare conflictului pe cale amiabială, cale extrajudiciară, iar în caz contrar în care vecinul va refuza, să-l acționeze în judecată.

Din contextul problemei relatate de dvs putem... mai detaliat concluzia reaua-credință a vecinului și ilegalitatea comisă de către acesta, or, acoperişul trebuie să fie construit astfel încât apa, zăpada sau gheaţa să cadă exclusiv pe teritoriul proprietarului.

Rezultă că un proprietar nu are dreptul să facă o streaşină care să dea în teritoriul vecinului. Pentru a se conforma cerinţei legale, el trebuie să ridice peretele său la o distanţă suficientă de fondul vecin pentru ca apa, zăpada sau gheaţa să cadă de pe streaşină doar pe teritoriul său.

Proprietarul poate să lase ca apa, zăpada sau gheaţa să cadă pe proprietatea vecină, dar numai în cazul în carea dobîndit acest drept prin titlu, adică prin înţelegere cu proprietarul vecin, ceea ce constituie o servitute de scurgere a apelor.

În cazul în care vă hotărâți că aveți nevoie de ajutor mă puteți contacta.

16 mai 2022