Apartament cu mai mulți coproprietari

30 noiembrie 2022 41

Bună! Părinții mei au primit cu mulți ani în urmă un apartament de la stat. Mai târziu, ei au divorțat și prin judecată apartamentul a fost împărțit între noi toți (suntem cinci persoane). Tata a mai locuit acolo și pe parcursul anilor a făcut un copil căruia i-a făcut viză de reședință în acel apartament. Mama i-a achitat tatălui partea lui de apartament și el a plecat de acolo. Vreau să știu daca e legal că tata i-a făcut viză de reședință celuilalt copil al său în apartament pentru a-l face și pe el coproprietar. Menționez că tata nu a achitat pensie alimentară celor trei copii din prima familie. Ce pot face în această situație? Vreau să vând apartamentul menționat. Mulțumesc pentru ajutor!

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Serghei Marciuc
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Contravenţii rutiere
  • Dreptul afacerilor

Bună ziua.
O mică precizare, înregistrarea reședinței într-un imobil (locuință) nu acordă drepturi de proprietate asupra acesteia. Achitarea pensiei alimentare nu are nici o legătură cu dreptul de proprietate asupra apartamentului.
Din cîte înțeleg, asupra apartamentului respectiv aveau drept de proprietate pe cote părți 5 persoane (fiecare cîte 1/5). Mama a achitat... mai detaliat fostului soț bani pentru a răscumpăra cota parte a acestuia (întrebare:a fost perfectat contract de vînzare cumpărare a 1/5 cotă parte de la fostul soț către mama dumneavoastră? dacă da, atunci a fost acest contract înregistrat la cadastru?)
În cazul în care partea fostului soț a fost cumpărată de mama dumneavoastră atunci dreptul de proprietate asupra acestui apartament aparține 1/5 dumneavoastră, cîte 1/5 celorlalți 2 copii(frați) și 2/5 mamei. Astfel vînzarea apartamentului poate avea loc doar cu acordul fraților și mamei dumneavoastră, fiecare înstrăinînd cota sa parte din acest apartament.
Iar dacă banii au fost transmiși de către mama dumneavoastră fostului său soț fără a perfecta contract și fără a înregistra dreptul de proprietate asupra 1/5 cotă parte ce-i aparținea acestuia atunci apartamentul în continuare are 5 coproprietari, iar vînzarea acestuia poate avea loc doar cu acordul tuturor coproprietarilor (fără acordul lor dumneavoastră puteți vinde doar cota parte ce vă aparține)

30 noiembrie 2022