Apartamentul a fost donat de mama mea - mie, dupa casatorie

2 iunie 2017 54

Buna ziua. Fosta mea sotie dupa divort nu vrea sa elibereze apartamentul unde am locuit, apartamentul fiind donat de catre mama mea - mie dupa casatoria noastra. Ea locuieste acolo, eu la gazda cu mama mea invalida, care sta la pat, nu se misca deloc, achit gazda de 1000 lei lunar. Cum sa procedez in cazul dat? Cu ce sa incep? Sa o scot de la evidenta? Cum? Zilele astea m-a telefonat ca sa-i dau cartea de imobil de pe apartament, care imi apartine, ca ea vrea sa ia de la Banca un credit pentru a cumpara apartamentul de la mine cu o suma nu prea mare, adica ca si ea are dreptul la apartament cit de cit. Cum sa procedez mai bine? Sa-i dau cartea de imobil? Sau sa fac un contract de vinzare a apartamentului prin notar?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Cristian Șchiopu
  • Student
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul muncii
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor

Bună ziua,

Conform articolului 22 din Codul Familiei: "bunurile obţinute prin moştenire sau în baza altor convenţii gratuite de către unul dintre soţi în timpul căsătoriei, sînt proprietate personală a fiecăruia dintre soţi." Deci apartamentul vă aparține dumneavoastră și nimănui altcuiva.

Dumneavoastră puteți să înaintați o acțiune de revendicare în instanță prin... mai detaliat care să solicitați să fie eliberat apartamentul care vă aparține dumneavoastră.

Aceasta ar fi cea mai optimă soluție.

Ce ține de acordarea unui credit, fosta soție nu poate să ipotecheze apartamentul, deoarece nu-i aparține dreptul de proprietate asupra apartamentului. Chiar dacă îi acordați cartea de imobil.

Dacă doriți să vindeți imobilul atunci puteți încheia un contract de vânzare cumpărare în prezența unui notar, în mod obligatoriu.

Dacă mai apar întrebări, să nu ezitați, să le adresați.

3 iunie 2017