Aplicarea amnistiei

6 iunie 2017 313

Buna ziua. Am castigat procesul penal in prima instanta, insa a doua instanta a admis recursul procurorului și m-a condamnat la inchisoare cu suspendare. Articolul respectiv cade sub incidenta legii privind amnistia. dat fiind ca eu nu am recunoscut vina, exista vreo cale sa beneficiez de amnistie? Daca da - cum si unde trebuie sa ma adresez? Sau unica solutie este sa ma adresez la curtea suprema si sa sper ca ei vor mentine decizia primei instante?

Comentariile juriștilor 3

Descărcaţi discuția
SILVIU POTÎRNICHE
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor

Unica soluție de contestare a Deciziei Curții de Apel este prin declararea recursului la Curtea Supremă. Aveți nevoie de un avocat.
Pentru a putea fi aplicată amnistia, este necesar să existe căință activă. Potrivit Recomandărilor Curții Supreme, căință activă nu presupune numaidecât recunoașterea vinovăției prin declarații în acest sens date în... mai detaliat ședința de judecată ori in scris. De exemplu, dacă ați restituit prejudiciul material părții vătămate, aceasta este suficient pt a aplica amnistia. Vedeti mai multe detalii la următorul link, și contractați urgent un avocat... https://www.google.ro/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://jurisprudenta.csj.md/search_rec_csj.php%3Fid%3D149&ved=0ahUKEwiC_ZWi0anUAhWwbZoKHTN5C9gQFggrMAI&usg=AFQjCNFl44-au3M3a3dQRIkuI8xuXeO_eg

6 iunie 2017
Călin Bobeică
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Contravenţii rutiere

Din cite cazuri am avut , in ce priveste amnistia , este posibila aplicarea acesteia daca inculpatul isi recunoaste vinovatia , insa nu am vazut in practica aplicarea amnistiei dupa Curtea de Apel ,in cazul in care nu a-ti solicitat aplicarea acesteia in prima si in a doua instanta !... mai detaliat Astfel rezonabil ar fi sa declarati recurs pentru mentinerea sentintei instantei de fond ! Totodata pentru aplicarea amnistiei faţă de persoanele inculpate, este suficient să fie întrunite cel puţin unul dintre criteriile : autodenunt , recunoasterea vinovatiei , repararea daunelor materiale. Mai mult ca atit , conform legii cu privire la amnistie ,nu este aplicabila amnistia atunci cind doar recunoasteti vinovatia , obligatoriu trebuie sa fie reparat prejudiciul !
Trimiteti-mi decizia CA pe adresa : calin.bobeica@yahoo.com pentru a va oferi detalii si a intelege aplicabilitatea in raport cu marimea prejudiciului material (daca exista) .

7 iunie 2017

O voi trimite imediat cum o v-oi primi (aproximativ peste o luna). Situatia este urmatoarea: partea vatamata a scris o plingere la politie fiind in stare de ebrietate acuzandu-ma de huliganism. La etapa urmarii penale si in instanta nu s-a prezentat, confruntarea nu a avut loc, procurorul a renuntat la... mai detaliat aceasta proba in prima instanta. Poate fi vorba despre careva prejudicii?

7 iunie 2017