Aplicarea art. 92 CP

17 ianuarie 2023 21

Buna ziua. Am fost condamnat la 6 ani si 4 luni de inchisoare, din care am ispasit 1 an si 7 luni. Amnistia de anul trecut mi-a redus pedeapsa cu 2 ani si 1 luna (adica pana la 4 ani si 3 luni). Zilele trecute am avut comisia pentru inlocuirea partii neexecutate a pedepsei cu o pedeapsa mai blanda (art. 92 CP). Chiar daca am fost caracterizat pozitiv, comisia mi-a respins cererea, motivand ca partea neexecutata a pedepsei este mai mare de 2 ani. Are rost sa contest in judecata hotararea comisiei?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
  • Jurisconsult
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul familiei
  • Dreptul muncii

Buna Daniel, eu își aduc la cunoștință ce spune Coful penal, ca atare tu trbuie să ispățețti o 1/3 din termen, ai să socoți și ai să ei decizia Articolul 92. Înlocuirea părţii neexecutate din pedeapsă cu o pedeapsă mai blîndă

(1) În privinţa persoanelor care execută pedeapsa cu închisoare... mai detaliat pentru săvîrşirea unei infracţiuni uşoare sau mai puţin grave şi grave, instanţa de judecată, ţinînd cont de comportarea lor în timpul executării pedepsei, poate pronunţa o încheiere cu privire la înlocuirea părţii neexecutate din pedeapsă cu o pedeapsă mai blîndă. Totodată, persoana poate fi liberată, în întregime sau parţial, de la pedeapsa complementară.

(2) Înlocuirea părţii neexecutate a pedepsei cu o pedeapsă mai blîndă poate fi aplicată numai după ce condamnatul a executat efectiv cel puţin o treime din termenul de pedeapsă pentru o infracţiune uşoară sau mai puţin gravă şi jumătate din termenul de pedeapsă pentru o infracţiune gravă.

(3) La înlocuirea părţii neexecutate a pedepsei cu o pedeapsă mai blîndă, instanţa de judecată poate alege orice pedeapsă mai blîndă, din cele specificate la art.62, în limitele prevăzute pentru fiecare categorie de pedepse.

(4) La înlocuirea părţii neexecutate din pedeapsă cu o pedeapsă mai blîndă, instanţa de judecată îl poate obliga pe condamnat să îndeplinească obligaţiile prevăzute la art.90 alin.(6) în termenul de pedeapsă, la care a fost condamnat, rămas neexecutat.

17 ianuarie 2023