Aplicarea art. 92 CP

19 decembrie 2022 22

Buna ziua. Am fost judecat in temeiul art. 217/1 alin. 4 CP, mi-am reunoscut vina si am fost condamnat la 4 ani si 8 luni de inchisoare. Cand va putea fi aplicat in privinta mea art. 92 CP - la ispasirea 1/2 sau a 2/3 din pedeapsa?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
  • Jurisconsult
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul familiei
  • Dreptul muncii

Buna Ion, eu îți aduc la cunoștință ce spune Codul penal pentru asta trebuie să ispășești 1/3 din termen Articolul 92. Înlocuirea părţii neexecutate din pedeapsă cu o pedeapsă mai blîndă
(1) În privinţa persoanelor care execută pedeapsa... mai detaliat cu închisoare pentru săvîrşirea unei infracţiuni uşoare sau mai puţin grave şi grave, instanţa de judecată, ţinînd cont de comportarea lor în timpul executării pedepsei, poate pronunţa o încheiere cu privire la înlocuirea părţii neexecutate din pedeapsă cu o pedeapsă mai blîndă. Totodată, persoana poate fi liberată, în întregime sau parţial, de la pedeapsa complementară.
(2) Înlocuirea părţii neexecutate a pedepsei cu o pedeapsă mai blîndă poate fi aplicată numai după ce condamnatul a executat efectiv cel puţin o treime din termenul de pedeapsă pentru o infracţiune uşoară sau mai puţin gravă şi jumătate din termenul de pedeapsă pentru o infracţiune gravă.
(3) La înlocuirea părţii neexecutate a pedepsei cu o pedeapsă mai blîndă, instanţa de judecată poate alege orice pedeapsă mai blîndă, din cele specificate la art.62, în limitele prevăzute pentru fiecare categorie de pedepse.
(4) La înlocuirea părţii neexecutate din pedeapsă cu o pedeapsă mai blîndă, instanţa de judecată îl poate obliga pe condamnat să îndeplinească obligaţiile prevăzute la art.90 alin.(6) în termenul de pedeapsă, la care a fost condamnat, rămas neexecutat.

20 decembrie 2022