Aplicarea forţei fizice

20 iulie 2020 42

Salutare! În caz ca un poliţist/bodyguard sau alt reprezentat al MAI aplica ilegal forţa fizica (in temeiul unor ordine ilegale), iar persoana vizată respinge atacul sau răspunde cu aplicarea forței, poate fi trasă la răspundere? Poate să invoce legitima apărare împotriva forţei fizice?

Jurist comments 1

Download discussion
Cătălina Bîrsanu
  • Jurisconsult
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei
  • Dreptul penal
  • Alte domenii

Bună ziua Ion,

În Legea cu privire la activitatea Poliţiei şi statutul poliţistului se prevede la Art. 25(5) pct.1 că polițistul are dreptul să solicite persoanelor, inclusiv persoanelor cu funcţie de răspundere şi persoanelor publice, respectarea ordinii publice şi încetarea acţiunilor ilegale, iar, în caz de necesitate, pentru asigurarea respectării cerinţelor... mai detaliat legale să intervină prin aplicarea forţei fizice, mijloacelor speciale sau a armei de foc din dotare, în condiţiile stabilite de lege. Astfel, în cazuri excpeționale polițistul poate apela la aplicara forței.

În același timp, dvs menționați că ordinile după care a acționat polițistul sunt ilegale, dacă aveți dovezi care ar confirma acest fapt înseamnă că puteți invoca legitima apărare. Conform Codului Penal, Art. 35(2), este în stare de legitimă apărare persoana care săvârşeşte fapta pentru a respinge un atac direct, imediat, material şi real, îndreptat împotriva sa, a altei persoane sau împotriva unui interes public şi care pune în pericol grav persoana sau drepturile celui atacat ori interesul public. Dacă într-adevăr ați fost atacat ilegal, aveați tot dreptul să vă apărați.

Sper că ceea ce s-a întâmplat se încadrează în una din cele două situații enumerate.

Mult succes!

21 iulie 2020