1.Daca a fost corect calculata achitarea/remunerarea la concedierea din serviciu?
Am lucrat sase ani la o agentie de paza in functie de gardian public superior in perioada (2010-2016), m-am concediat din dorinta proprie, la concediere am fost remunerat cu doar doua sute lei, dintre care o parte mi sa retinut pentru termenul partial neexpirat a uniformei de serviciu. In total mi sa eliberat suma de sase zeci si trei lei. Pentru anul 2016 am benficiat de concediu.
2.Are dreptul angajatorul sa ma inpuna sa scriu cerere de demisie fara sa indic data semnarii ?
La data 03.03.2017 am fost reangajat in serviciu la agentia de paza respectiva in functie de gardian public, iar la 30.03.2017 am fost inpus sa scriu cerere de demisie fara sa indic data semnarii, pe care am scris-o in prezenta colegilor de serviciu in timpul postarii. Salariu pentru luna martie nu am ridicat.
Iulia Furtuna
Sergiu, angajatorul in genere nu are dreptul sa va impuna sa demisionati. Este decizia Dvs absoluta. Cererea de demisie se dateaza, dar termenul de 14 zile calendaristice pina la eliberarea din serviciu se calculeaza din ziua imediat urmatoare zilei in care a fost inregistrata cererea (se depune in 2 exemplare,... mai detaliat dintre care unul cu nr de inregistrare este al salariatului). Daca aveti dovada admiterii la munca, muncii in sine, faptul ca ati fost impus sa depuneti cerere, atunci solicitati de la angajator sa va acorde garantiile prevazute de lege (incheierea contractului de munca in scris, acordarea muncii prevazute in contract, anularea cererii de demisie, restabilirea in functie, achitarea salariului restant, etc.). In caz ca nu solutionati aceste pretentii cu angajatorul, aveti dreptul sa va adresati la inspectia muncii si/sau in instanta de judecata.