PrimaRăspunsuriAre dreptul la munca o persoana cu disabilitati?
Are dreptul la munca o persoana cu disabilitati?
20 aprilie 201717
tolea.voinu
Are dreptul la munca o persoana cu disabilitati?
Cum concretizez intrebarea mea?
Dacă doriți să intrați în dialog cu juriștii pe întrebarea Dvs., puteți posta un comentariu propriu sub răspunsurile juriștilor. Pentru asta trebuie să intrați în profilul Dvs. de utilizator, urmând link-ul respectiv expediat de yAvo la email-ul Dvs.
Buna ziua,
Da, are dreptul la muncă o persoană cu dizabilități.
În conformitate cu prevederile art. 8 alin. (1) Codul muncii, n cadrul raporturilor de muncă acţionează principiul egalităţii în drepturi a tuturor salariaţilor. Orice discriminare, directă sau indirectă, a salariatului pe criterii de sex, vîrstă, rasă, culoare a pielii, etnie, religie,...mai detaliatopţiune politică, origine socială, domiciliu, dizabilitate, infectare cu HIV/SIDA, apartenenţă sau activitate sindicală, precum şi pe alte criterii nelegate de calităţile sale profesionale, este interzisă.
Totuși pentru anumite munci, în dependență de specific se poate deroga de la această regulă.
În conformitate cu Legea privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități , angajarea persoanelor cu dizabilități are loc în aceleași condiții ca și pentru ceilalți candidați la angajare, în baza cerințelor angajatorului respectiv.
Angajatorii care au cel puțin 20 de salariați, vor crea sau rezerva locuri de muncă...mai detaliatși vor angaja persoane cu dizabilități într-o proporție de 5% din numărul total al salariaților săi în conformitate cu art. 34 alin. (4) al legii menționate.
Dumitru Barbaroș
Buna ziua,
Da, are dreptul la muncă o persoană cu dizabilități.
În conformitate cu prevederile art. 8 alin. (1) Codul muncii, n cadrul raporturilor de muncă acţionează principiul egalităţii în drepturi a tuturor salariaţilor. Orice discriminare, directă sau indirectă, a salariatului pe criterii de sex, vîrstă, rasă, culoare a pielii, etnie, religie,... mai detaliat opţiune politică, origine socială, domiciliu, dizabilitate, infectare cu HIV/SIDA, apartenenţă sau activitate sindicală, precum şi pe alte criterii nelegate de calităţile sale profesionale, este interzisă.
Totuși pentru anumite munci, în dependență de specific se poate deroga de la această regulă.