Are vecinul dreptul sa tina găinile lângă gardul meu?

23 iulie 2020 243

Are vecinul dreptul sa tina găinile lângă gardul meu ridicat din blocuri de fortan, fără să îl protejeze? El nu a contribuit la constructia acestui gard. Cum sa procedez, ce drepturi am?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Cătălina Bîrsanu
  • Jurisconsult
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei
  • Dreptul penal
  • Alte domenii

Bună ziua Elena,

Conform Art. 587(1) al Codului Civil, proprietarul terenului sau al unui alt bun imobil nu poate interzice influenţa pe care o exercită asupra bunului său gazul, aburul, mirosul, funinginea, fumul, zgomotul, căldura, vibraţia sau o altă influenţă similară provenită din terenul vecin dacă nu împiedică proprietarul în folosirea... mai detaliat bunului sau dacă încalcă nesemnificativ dreptul acestuia.
Respectiv, dacă prezența găinilor lângă gard nu afectează folosirea bunului dvs atunci vecinul nu încalcă vreun drept al dvs. Totuși, dacă sunteți obligată să suportați o influenţă care depăşeşte folosirea recunoscută obişnuită în localitatea respectivă şi limitele economice admisibile, atunci puteți cere vecinului care cauzează influenţa o compensaţie corespunzătoare în formă bănească.

Referitor la contribuția pentru construcția gardului, în Art. 602 al Codului Civil, proprietarul de teren poate cere proprietarului de teren vecin să ia parte la instalarea unui hotar stabil de demarcare sau la restabilirea unui hotar deteriorat. Cheltuielile pentru demarcare se împart între vecini în mod egal dacă din raporturile existente între ei nu reiese altfel.

Mult succes!

24 iulie 2020