Arenda iazului si obligatia de acces pentru irigare

10 ianuarie 2017 101

In cazul in care luam un iaz in arenda prin contract de arenda incheiat intre arendas si primarie, putem cere ca sa fie stipulata in contract clauza precum ca sa nu poata fi luata apa pentru irigare fara acordul arendasului? In decizia Consiliului nu a fost stipulata o asemenea clauza de interzicere sau obligare si contractul de arenda inca nu a fost semnat.

Comentariile juriștilor 4

Descărcaţi discuția
SILVIU POTÎRNICHE
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor

Salut, Dana!
O astfel de clauză contractuală ar fi perfect legală, or Codul Civil nu interzice limitarea, prim acordul părților, a dreptului proprietarului asupra fructelor bunului oferit în arendă.
Din contra, este de esența arendei ca interesul ocrotit primordial să fie cel al arendașului în a folosi nestingherit bunul conform destinației.
Însă,... mai detaliat dat fiind faptul că bunul face parte din domeniul public, și s-ar putea ca necesitatea irigațiilor să fie pentru comumitayea locală - autoritatea publică ar putea refuza includerea unei astfel de clauze.
Succes!

10 ianuarie 2017
Anonim Jurist
  • Avocat
  • Dreptul civil

Conform art. 21 din Codul Apelor este permisă acordarea obiectivelor acvatice (i.e. iaz) în folosință separată în baza hotărîrii administrației publice locale. Deasemenea, art. 29, menționează că beneficiarul folosinței separate (la caz dvs. în calitate de arendaș) autorizează folosința generală, adică permite accesul terților sau interzice faptul dat. Totuși,... mai detaliat alin. (3) al aceluiași articol, menționează că beneficiarul folosinței trebuie să facă publică autorizarea de folosire generală sau interdicția de folosire. Drept urmare, dacă doriți să interziceți accesul la iaz, ar fi bine să stipulați o clauză în contract și să faceți publică interdicția de utilizare a apei de către terți (anunț/înregistrare la primărie/publicare în Monitorul Oficial), ca să nu existe neînțelegeri mai târziu. Iar vizavi de interdicția categorică de a folosi apa iazului, există art. 74, care menționează că pentru combaterea incendiilor este admisă folosirea apei din orice obiectiv acvatic, precum și pentru alte necesităţi de stat şi publice. Legat de alte cazuri de necesitate publică și de stat, acestea urmează să fie justificate în temeiul legii.
În concluzie, nu există o interdicție la stipularea unei astfel de clauze, atâta timp cât sunt respectate rigorile legislative.

12 ianuarie 2017
SILVIU POTÎRNICHE
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor

Codul Apelor a fost abrogat in anul 2013.
In prezent, modul de folosinta al bazinelor acvatice este reglementat de Legea apelor nr. 272 .
Totusi, este discutabil in ce masura prevederile acestei Legi pot constitui sau nu un impediment pentru includerea clauzei respective in Contract.
Este adevarat - autoritatea publica poate interveni,... mai detaliat in conditiile legii (nu ale Contractului), in dependenta de modul de folosinta a iazului. Spre exemplu, este evident ca practicarea pisciculturii necesita autorizare, iar ulterior pot fi efectuate de catre autoritatea publica diverse re-evaluari si eventual aplicate sanctiuni, pentru nerespectarea normelor legale de utilizare si protejare corespunzatoare a apei.
Strict insa cu privire la intrebarea adresata, consider ca accesul proprietarului la bazinul acvatic, in scopul irigatiilor, poate fi conditionat de acordul arendasului, si aceasta clauza nu ar fi anulabila din punct de vedere juridic.
Reticente sunt doar in privinta acceptului autoritatii publice de a include o astfel de clauza in Contract.

12 ianuarie 2017
Anonim Jurist
  • Avocat
  • Dreptul civil

Da, într-adevăr a fost abrogat. Îmi cer scuze pentru omisiune.

12 ianuarie 2017