Armata

4 iunie 2019 30

Salut. Lucrez oficial intr-o companie din Chișinău. In toamna acestui an am fost nevoit sa părăsesc colegiul dintr-un motiv de familie. Am avut ca scop sa ma restabilesc înapoi în anul de studii (eram anul 3), dar mi-a venit ordin de chemare la armata. Care sunt sansele de a nu pleca la armata, cu scopul de a-mi continua studiile. Chemarea e pe 10.06.2019. Adică cu aproape 2 luni inainte de a ma putea restabili la colegiu.

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Victor Baciu
  • Jurisconsult
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul afacerilor

Bună ziua,

Mai întâi de toate, ar fi bine să ne comunicați care este tipul ordinului care l-ați recepționat - (i) privind chemarea recruților la încorporare; sau (ii) pentru clarificarea situației militare.

În cazul în care, ați primit un ordin de chemare la încorporare, puteți beneficia de amânare a încorporării în serviciul... mai detaliat militar în termen din motive familiale, de sănătate, în legătură cu necesitatea continuării studiilor, desfășurării activității de deputat în Parlament sau consilier al autorității administrației publice locale de nivelul al doilea, sau în cazul în care sunteți supus urmării penale ori a dacă cauză penală în care sunteți implicat se examinează în instanța de judecată.

Pe aceeași linie de gândire, puteți fi scutit de serviciul militar în termen dacă (i) ați fost recunoscut, conform stării de sănătate, inapt pentru serviciul militar pe timp de pace; (ii) ați absolvit cursul deplin de instruire la catedra militară; (iii) ați fost eliberat de la îndeplinirea serviciului militar din motive de conştiinţă; (iv) v-ați pierdut tatăl (mama), fratele (sora) care au decedat în timpul îndeplinirii serviciului militar. Recrutul poate să nu se folosească de acest drept; (v) aveți antecedente penale nestinse sau nu a fost reabilitat, în modul stabilit de lege.

Totuși, ar fi bine să verificați dacă nu ați primit ordin de chemare pentru verificarea situației militare. Sub acest aspect, legea oferă dreptul centrelor militare de a chema recruții și rezerviștii pentru clarificarea situației militare de cel mult 3 ori pe an, recruții salariați având dreptul la concediu plătit de cel mult 3 zile.

De regulă, clarificarea situației militare presupune după caz, actualizarea informației despre datele personale, starea civilă, studiile, starea sănătății recruților.

Oferirea unor informații de către dumneavoastră pe marginea acestei probleme este binevenită.

5 iunie 2019