Art. 197 alin. 2 Cod Contraventional

24 august 2017 603

Care este baza probatorie pentru acest articol? Este suficient de a lua la bord pasagerul si de a incepe deplasarea sau element esential este transmiterea de bani soferului? Daca automobilul vine la comanda pasagerului, dar soferul nu pretinde sume banesti pentru transportare, cade aceasta actiune sub incidenta acestui articol?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul muncii
  • Contravenţii rutiere
  • Alte contravenţii

Buna seara!

Pentru a fi in prezenta faptei contraventionale prevazute la alin. 2 art.197 Cod contraventional este necesar ca serviciul de transport al pasagerilor sa fie prestat contra cost. Cel putin acest lucru rezulta din textul normei contraventionale. Asta inseamna ca in lipsa pretul (costului) prestarea unui asemenea serviciu nu... mai detaliat poate cadea sub incidenta art. 197 alin.2 Cod contraventional, chiar daca lipseste licenta pentru desfasurarea unei asemenea activitati.

Pe de alta parte nu vad sensul prestarii unor servicii de transport in lipsa unui contra cost. De aceea, agentul constatator porneste de la prezumtia ca dvs prestati un asemenea serviciu contra cost. Evident, nu este suficient o atare prezumtie. Pentru a intocmi proces verbal cu privire la contraventie este necesar administrarea unor probe suplimentare (de exemplu: declaratiile pasagerilor etc.).

Suplimentar va atentionez ca pentru a fi in prezenta acestei contraventii nu este necesar ca banii sa fie transmisi de pasageri inainte de plecare. Este suficient de demonstrat ca dvs ati urcat la volan anume pentru a transporta pasageri contra cost, adica de a obtine un venit din activitatea desfasurata, ceea ce insa, potrivit legislatiei in vigoare constituie incalcare din moment ce nu posedati licenta corespunzatoare.

Cele bune!

24 august 2017