As dori sa ma asigur ca, in caz ca ma despart, copilul va ramane cu mine

5 mai 2020 7

Buna ziua. In curand vei deveni mamica a 3-a oara, Nu sunt casatorita cu tatal copilului si as dori sa ma asigur ca, in caz ca ma despart, copilul va ramane cu mine. Ce pot sa fac pentru asta? Multumesc anticipat.

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Andrei Domenco
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul familiei
  • Contravenţii rutiere
  • Dreptul imobiliar

Bună ziua,

Stabilirea domiciliului copilului minor se face în cazul eventualului divorț, iar practică judiciară demonstrează că de cele mai deseori aceștia sunt lăsați în custodia mamei.

În principiu, ulterior pentru a avea argumente întemeiate de ce copilul ar urma să fie stabilit cu domiciliul cu dvs trebuie să îl aveți în... mai detaliat grija dvs să participați la creșterea și educarea acestuia fapt care nu va permit sa interziceți să permiteți și tatălui aceleași lucruri.

Conform art. 63 din Codul familiei, în cazul cînd părinţii locuiesc separat, domiciliul copilului care nu a atins vîrsta de 14 ani se determină prin acordul părinţilor. Dacă un atare acord lipseşte, domiciliul minorului se stabileşte de către instanţa judecătorească, ţinându-se cont de interesele şi părerea copilului (dacă acesta a atins vârsta de 10 ani). În acest caz, instanţa judecătorească va lua în considerare ataşamentul copilului faţă de fiecare dintre părinţi, faţă de fraţi şi surori, vârsta copilului, calităţile morale ale părinţilor, relaţiile existente între fiecare părinte şi copil, posibilităţile părinţilor de a crea condiţii adecvate pentru educaţia şi dezvoltarea copilului (îndeletnicirile şi regimul de lucru, condiţiile de trai, etc.)

La determinarea domiciliului copilului minor, instanţa judecătoreasă va cere şi avizul autorităţii tutelare în a cărei rază teritorială se află domiciliul fiecăruia dintre părinţi. Avizul autorităţii tutelare, întocmit în baza verificării condiţiilor de trai al părinţilor, are o importanţă la stabilirea domiciliului copilului minor însă nu este un o probă decisivă, ori conform prevederilor art. 130 alin. (1-2) Cod de Procedură Civilă, instanţa judecătorească apreciază probele după intima ei convingere, bazată pe cercetarea multiaspectuală, completă, nepărtinitoare şi nemijlocită a tuturor probelor din dosar în ansamblul şi interconexiunea lor, călăuzindu-se de lege.Nici un fel de probe nu au pentru instanţa judecătorească o forţă probantă prestabilită fără aprecierea lor.

5 mai 2020