As putea sa trec copilul in familia mea fara permisiunea tatalui?

20 septembrie 2019 20

Buna ziua. Cu primul sot sunt in divort din anul 2011, am fetita de 11 ani si am ramas in familia lui din cauza copilului (asa m-au sfatuit la starea civila cand am divortat). Nu am cerut pensie alimentara, am contat pe constiinta lui, dar degeaba. Pot sa cer acum pensie alimentara pentru anii trecuti sau sa-mi iau familia de fata si automat sa o schimb si copilului, ca sa nu depindam de el?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Vitalie Onofrei
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor
  • Contravenţii rutiere
  • Alte domenii

Buna
Puteți modifica numele dumneavoastră la cerere fara problema.
Cît ține de copil
Articolul 56. Schimbarea numelui de familie şi prenumelui copilului
(1) În baza cererii comune a părinţilor (sau... mai detaliat a unuia dintre ei), organul stare civilă poate schimba numele de familie şi/sau prenumele copilului care nu a atins vîrsta de 16 ani.
(2) În caz de litigiu între părinţi, problema privind schimbarea numelui de familie şi/sau a prenumelui copilului este soluţionată de către organul stare civilă, cu concursul autorităţii tutelare locale în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul minorul, ţinîndu-se cont în exclusivitate de interesele copilului.
(3) Schimbarea numelui de familie al ambilor părinţi atrage după sine schimbarea numelui de familie al copilului, iar în cazul schimbării numelui de familie al unuia dintre părinţi, numele de familie al copilului poate fi schimbat în baza acordului comun al părinţilor. În lipsa unui atare acord, decide autoritatea tutelară locală.
(4) Schimbarea numelui de familie şi/sau a prenumelui copilului care a atins vîrsta de 10 ani se face, în toate cazurile, cu acordul acestuia.

21 septembrie 2019