As vrea sa pot trece copilul in familia noastra

4 februarie 2019 19

Buna ziua. Fostul meu sot este de nationalitate romana, noi sintem deja divortati, avem un copil si in primavara ma recasatoresc si as vrea sa pot trece copilul in familia noastra. Am umblat pe la notari si am intrebat cum putem sa facem o declaratie care sa permita sa trec copilul in familia mea, daca el nu are pasaport, doar buletin de identitate si mi sa raspuns ca asa ceva nu permite legislatia tarii noastre. Spuneti-mi, va rog, ce as putea face si care sint variantele ca sa rezolv problema data?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Vitalie Onofrei
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor
  • Contravenţii rutiere
  • Alte domenii

Buna ziua,
Copilul este cetățean al RM sau RO?
În cazul RM, situația e următoarea
Articolul 56. Schimbarea numelui de familie şi prenumelui copilului
(1) În baza cererii comune a... mai detaliat părinţilor (sau a unuia dintre ei), organul stare civilă poate schimba numele de familie şi/sau prenumele copilului care nu a atins vîrsta de 16 ani.
(2) În caz de litigiu între părinţi, problema privind schimbarea numelui de familie şi/sau a prenumelui copilului este soluţionată de către organul stare civilă, cu concursul autorităţii tutelare locale în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul minorul, ţinîndu-se cont în exclusivitate de interesele copilului.

În caz că copilul are doar cetațenie RO, atunci cauza se va soluționa de autoritățile din RO.

4 februarie 2019