Asigurarea medicală

21 iulie 2017 52

Buna ziua. La sfârșitul lunii aprilie, soția a demisionat din inițiativa proprie de la serviciu, aflându-se in termenul de 27 săptămîni de graviditate. La data de 16 iulie a născut. Am sunat la linia verde la CNAM, sa ma informez care este suma pe care trebuie sa o achit pentru polița, pina la sfârșitul anului 2017. Raspunsul a fost: polița trebuie achitata integral. E corect? Mersi!

Jurist comments 2

Download discussion
SILVIU POTÎRNICHE
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor

Buna ziua.
Legea 1585/1998 cu privire la asigurarea obligatorie de asistenţă medicală prevede la art. 4 ca gravidele, parturientele si lăuzele sunt asigurate de catre stat, prin intermediul Guvernului.
Policlinica trebuie sa prezinte Lista de evidenta nominala a persoanelor asigurate din contul statului, si CNAM trebuie sa elibereze polita de asigurare... mai detaliat medicala, primele pentru care vor fi acoperite de stat.
Incercati sa va adresati la Policlinica si daca nu se rezolva situatia atunci reveniti pe acest Portal cu intrebari suplimentare.
Nu in ultimul rind, trebuie sa cunoasteti ca faptul demisiei nu presupune incetarea actiunii politei de asigurare existente de la ultimul loc de munca.
****
Pe de alta parte, Legea 1593/2002 cu privire la mărimea, modul şi termenele de achitare
a primelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală, prevede la art. 23 ca:
Persoanele fizice care se includ în una din categoriile de plătitori prevăzute în anexa nr. 2, după expirarea termenului stabilit la art. 22 alin. (1), vor achita, în termen de 30 de zile calendaristice de la data includerii în categoria respectivă, prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în sumă fixă, în cuantum proporţional numărului de luni complete rămase pînă la sfîrşitul anului de gestiune.
vedeti Legea aici : http://lex.justice.md/md/312789/
***
INSA, NU este cazul Dvs, pentru ca anexa 2 se refera la persoanele fizice neangajate care NU fac parte din nici una din categoriile enumerate şi nu sînt asigurate de Guvern, conform art.4 alin.(4) din Legea cu privire la asigurarea obligatorie de asistenţă medicală.
****
Deci, cred ca este absolut eronat ce vi s-a comunicat la telefon!

25 iulie 2017

Buna ziua.CNAM ma pus sa plates polita din luna mai si plus penalitate,si amenda.

26 iulie 2017