Conflict cu Asociatia de locatari si cu Termoelectrica

24 aprilie 2021 7

Buna ziua, stimati avocati! Sunt pensionar (am 72 ani) si am nevoie de ajutorul Dvs. Am instalat cazan de gaze pentru incalzire. Nu am fost conectat la reteaua de incalzire centralizata de la Termoelectrica. Am toate actele in regula. Exista insa o decizie de Guvern ca cei cu incalzire autonoma instalata trebuie sa achite catre Termoelectrica 10 procente din suma pe care ar achita-o daca aceasta le-ar furniza caldura. In decizia amintita se spune ca aceasta suma se achita numai daca sunt incheiate contracte intre Termoelectrica cu asociatia de locatari ori cu clientul (in cazul acesta, cu mine). Eu, insa, nu am incheiat niciun contract cu Termoelectrica sau cu Asociatia, nu am depus vreo cerere la asociatie sau declaratie ca ii autorizez sa ma reprezinte in relatiile cu alte institutii sau furnizori. Prin urmare, de peste 10 ani nu achit asa-zisele facturi pe caldura. In 2014, judecatoria Ciocana nu a acceptat cererea de chemare in judecata a celor de la Termoelectrica tocmai pentru ca aceasta nu a putut prezenta vreun contract incheiat de mine. In 2019, insa, Termoelectrica si asociatia au depus cerere la Judecatoria Chisinau, sediul Centru. Eu sunt bolnav, nu-mi pot permite avocat, dar am depus tot setul de documente si explicatiile mele pe posta electronica a instantei. Cu toate acestea, judecatoria a decis ca eu trebuie sa achit toata suma acumulata timp de 10 ani, in total mai mult de 10.000 lei.
Am urmatoarele intrebari.
1. A avut dreptul instanta sa adopte asa hotarare (daca eu nu am incheiat niciun fel de contracte)?
2. Poate Termoelectrica sa ceara, iar instanta sa-i acorde ”datoriile” pentru 10 ani? Din cate stiu, pot fi cerute doar datoriile pentru ultimii 3 ani.
3. Apartamentul a fost cumparat de mine, in contract figurez doar eu, resedinta in apartamentul vizat am numai eu. Poate instanta sa o vizeze in hotararea sa pe sotie, care are viza de resedinta in alta parte?

Va rog sa ma ajutati sa rezolv acest conflict. Nu mi-am putut permite sa achit serviciile unui avocat si am ajuns in acest punct. Sper sa-mi puteti acorda o consultatie ca sa -mi fac dreptate. Va multumesc.