Buna, stimati domni/doamne! La pronuntarea ultimii hotarari judecatoresti privitor la divort, sotul meu nu s-a prezentat (desi la celalte doua, da). S-a hotarat ca incredintarea totala a copilului nostru minor si domiciliul sa fie cu mine (mama sa). El nici nu putea prezenta dovezi ca s-a ingrijit vreo perioada de copil, cand nu a fost asa. El nu a atacat hotararea judecatoreasca in decurs de 30 de zile de cand a fost pronuntata. Am inteles acum insa ca el sa vrea, ar putea ataca hotararea la curtea de apel. Dar odata ce a trecut jumate de an si el continuie sa nu aiba dovezi fiindca nu se ingrijeste financiar de baiat (desi munceste) si nici nu a achitat taxele de stat etc. Ar putea, dupa Dvs., sa aiba vreo sansa? Multumesc enorm anticipat!
SILVIU POTÎRNICHE
Buna ziua!
Legea prevede ca termenul pentru depunerea apelului este de 30 de zile de la pronuntarea hotaririi primei instante.
Acesta nu este un termen de decadere, insa. Adica, in cazuri expres prevazute de lege, persoana poate fi repusa in termen. Asta inseamna, cu alte cuvinte, ca daca persoana a avut motive... mai detaliat intemeiate pentru care nu s-a incadrat in acele 30 de zile generale, de ex. nu a fost citat in mod legal pentru sedintele de judecata si nu a cunoscut despre pronuntarea hotaririi, atunci ar putea solicita ca cerera de apel sa fie considerata ca fiind depusa in termen.
In acest context e important sa cunoasteti faptul ca daca sotul s-a prezentat la cateva sedinte, iar la ultima - nu, acest fapt nu poate constitui un temei de repunere in termen, pentru ca in conformitate cu art. 100 alin. (3) Cod de Procedura Civila : "În cazul amînării judecării cauzei, nu este necesară citarea participanţilor la proces prezenţi la şedinţă."
Asadar, din cele relatate de Dvs nu vad cum ar putea sa aiba vreo sansa sa i se primeasca in procedura cererea de apel.
Trebuie sa cunoasteti, insa, ca sotul Dvs are dreptul sa depuna cererea de apel, insa aceasta va fi, cel mai probabil, respinsa ca tardiva de catre Curtea de Apel.
Succes!