Atribuirea terenului pentru constructia casei de locuit unei familii nou formate

5 noiembrie 2018 556

Buna ziua. Recent m-am casatorit si as dori sa aflu daca e posibil in orasul Chisinau de adresat la primarie in vederea atribuirii unui teren pentru constructia casei de locuit familiei nou formate, sau legislatia prevede aceasta atribuire doar pentru locuitorii de la sate?

Jurist comments 1

Download discussion
Andrei Domenco
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul familiei
  • Contravenţii rutiere
  • Dreptul muncii

Bună ziua,
Potrivit art. 11 din Codul funciar.

1. Autorităţile administraţiei publice locale atribuie cetăţenilor terenuri fără plată, eliberîndu-le titluri de proprietate atunci cînd atribuie familiilor nou-formate sectoare de teren din rezerva intravilanului pînă la epuizarea acesteia pentru construcţia caselor de locuit, anexelor gospodăreşti şi grădini: în oraşe - de la... mai detaliat 0,04 pînă la 0,07 hectare, în localităţi rurale - pînă la 0,12 hectare. Dimensiunile concrete ale sectoarelor de teren se stabilesc de către autorităţile administraţiei publice locale. Terenul pentru construcţia caselor de locuit poate fi atribuit doar din rezerva intravilanului, numită uneori şi rezerva primăriei, atâta timp cât această rezervă mai este. Intravilan este noţiunea folosită în legislaţie pentru teritoriul propriu-zis al localităţii unde sunt amplasate fondul de locuinţe, loturile de pe lângă case. Acest teritoriu este marcat pe planul (harta) localităţii, iar consiliul local are dreptul să atribuie terenuri pentru construcţia caselor de locuit numai în limita acestui teritoriu. În cazul în care toate terenurile din intravilanul localităţii au fost deja repartizate, consiliul va refuza atribuirea terenurilor, dată fiind lipsa rezervelor care pot fi folosite în acest scop.

2. Se admite atribuirea repetată, fără plată, a terenurilor, în scopurile prevăzute în alineatul 1 al prezentului articol, cetăţenilor a căror proprietate funciară a fost distrusă în rezultatul calamităţilor naturale.

Exista o astfel de reglementare, dar din punct de vedere practic lucrurile stau cu totul altfel... sunt sute de cereri depuse de către familiile noi care stau în rând de ani bun, iar APL invocă de cele mai multe ori că nu dispune de terenuri libere.

5 noiembrie 2018