Auto numere straine

27 noiembrie 2017 556

Buna ziua. Intrebarea mea este despre perioada cat poate sta o masina cu numere straine in Republica Moldova: daca am intrat cu masina cu numere de germania si am stat 6 luni, pe urma daca ies si o inmatriculez in Romania, se calculeaza de la 0 dupa noile numere romanesti? Daca da, cat timp am voie sa stau daca sunt cetatean roman, masina urmeaza sa o inmatriculez in Romania, dar permisul e german - pot sta un an sau imi trebuie permis romanesc? Va multumesc!

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Nicolae Beschieru
  • Parajurist
  • Dreptul civil

Buna Ionuț.
În textul de mai jos emis de către Serviciul Vamal sunt stipulate condițiile de circulație a automobilelor cu numere de înmatriculare străine, deci din întrebarea Dtră rezultă că se calculeaza de la 0 dupa noile numere romanesti:
,,Serviciul Vamal amintește posesorilor de automobile cu... mai detaliat numere de înmatriculare străine că termenul maxim de aflare pe teritoriul ţării este de 180 de zile într-un interval de 12 luni consecutive.
Totodată, conducătorii unor astfel de maşini, care au fost introduse pe teritoriul vamal al Republicii Moldova până la momentul intrării în vigoare a noii legi (1 ianuarie 2017), termenul de declarare prin acțiune de 180 de zile începe la data intrării în vigoare a legii respective.
Dreptul de aflare pe teritoriul ţării noastre pe un termen mai mare de 180 de zile îl vor avea doar autovehiculele introduse de către persoanele fizice domiciliate în străinătate şi care deţin permis de conducere în ţara în care îşi au domiciliul, în condiţia achitării vinietei de 180 de euro, pentru fiecare perioadă consecutivă de 180 de zile de aflare a autovehiculului pe teritoriul ţării noastre.

În acest context, Serviciul Vamal atenționează că mijloacele de transport auto, declarate prin acţiune pe teritoriul vamal, pentru care a expirat termenul acordat conform modificărilor operate vor fi identificate, reţinute şi aduse de către poliţie, Poliţia de Frontieră sau Echipele Mobile ale Vămii către cel mai apropiat birou vamal sau către organul vamal de frontieră pentru a fi scoase de pe teritoriul vamal al țării.
Cheltuielile de escortare (0,15 euro/km) vor fi suportate de către posesorul autoturismului reținut!
începând cu 1 aprilie 2017 este interzisă circulația pe drumurile publice a autovehiculelor cu număr de înmatriculare din unitățile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului și municipiul Bender în cazul conducătorilor care dețin permis de conducere al Republicii Moldova și domiciliază pe teritoriul Republicii Moldova, precum și circulația autovehiculelor cu plăcuțe de înmatriculare dintr-o unitate teritorială nerecunoscută de Republica Moldova.
În cazul neconformării cerințelor legale stipulate, conducătorii respectivelor autovehicule riscă înlăturarea de la conducerea acestora, iar unitatea de transport va fi indisponibilizată pe teritoriul stației de parcare specială sau celei mai apropiate subdiviziuni de poliție.
Prin derogare, circulația respectivelor autovehicule se permite doar în cazul în care acestea sunt în proprietatea agenților economici din unitățile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului și municipiul Bender și dacă conducătorii de autovehicule sunt angajaţi ai acestora.”

sursa:http://autoblog.md/important-atenționare-din-partea-serviciului-vamal-pentru-proprietarii-mașinilor-cu-numere-străine/

28 noiembrie 2017