Avansul luat pentru vînzarea casei

2 februarie 2018 970

Pentru vînzarea unei case am ajuns la un acord comun că în timp de 1 an se achită și cumpărătorul a plătit un avans de 1.000 Euro. Am scris un contract de vînzare-cumpărare în 2 ex., pentru noi nesemnat la notar, în care într-un punct a fost scris: obligațiile cumpărătorului - poartă răspundere de a se achita în termen de 1 an și în caz că își va schimba domiciliul, avansul de 1.000 Euro nu se restituie de către vînzător, conform art. 631 alin. 2 Cod civil al RM. Am semnat noi și ei și 2 martori. Dar după 3 luni de trai ei nu mai doresc să locuiască și cer banii înapoi, să oprim pentru 3 luni de trai și restul să le întoarcem. Noi cum să procedăm?

Comentariile juriștilor 4

Descărcaţi discuția
Igor Brinișter
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor
  • Alte domenii
  • Dreptul muncii
  • Alte contravenţii

Buna D-le Ion,
Potrivit prevederilor legale ce le vedeți mai jos contractul încheiat între dvs (vânzător) și cumpărător, în prezența martorilor, de fapt este lovit de nulitate absolută.
Efectul nulității în cazul dat se manifestă prin repunerea părților în situația anterioară încheierii actului, ce presupune obligația restituirii mijloacelor bănești incasate de către... mai detaliat dvs ca avans. Astfel, nu aveți dreptul să opriți nici un bănuț.
Însă, Dvs. ați putea să le pretindeți repararea prejudiciilor cauzate, în cazul în care asemenea prejudicii există și pot fi probate.

http://lex.justice.md/index.php?action=view&view=doc&lang=1&id=325085

Articole utile din Codul civil al RM
Articolul 212. Forma autentică a actului juridic
Forma autentică a actului juridic este obligatorie:
a) dacă actul juridic are ca obiect înstrăinarea bunurilor imobile, cu excepţia cazurilor prevăzute expres de lege;
b) în cazurile prevăzute prin acordul părţilor, chiar dacă legea nu cere formă autentică;
c) în alte cazuri stabilite de lege.
[Art.212 în redacţia LP116 din 23.05.13, MO146-151/12.07.13 art.456]

Articolul 213. Efectele nerespectării formei autentice
(1) Nerespectarea formei autentice atrage nulitatea actului juridic.
(2) Dacă una dintre părţi a executat total sau parţial actul juridic pentru care se cere formă autentică, iar cealaltă parte se eschivează de la autentificarea lui notarială, instanţa de judecată are dreptul, la cererea părţii care a executat total sau parţial actul juridic, să îl declare valabil dacă el nu conţine elemente care contravin legii. În cazul acesta, nu se cere autentificarea notarială ulterioară a actului juridic.
(3) Partea care s-a eschivat neîntemeiat de la autentificarea notarială a actului juridic este obligată să repare celeilalte părţi prejudiciul cauzat prin întîrzierea autentificării.

2 februarie 2018
Marina Bzovii
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Alte domenii
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei
  • Dreptul afacerilor

Din momentul in care ati mentionat ca plata a fost efectuata in calitate de arvuna, de fapt se subintelege ca ati trecut la executarea propriu-zisa a contractului, arvuna constituie de fapt mijloc de garantare a contractului si odata ce a fost efectuata plata prin arvuna, de fapt a avut loc... mai detaliat executarea obligatiilor contractuale, deci contractul a fost incheiat indiferent de faptul ca nu are forma autentica (nu a fost autentificat notarial).
Drept urmare sunteti in drept sau nu intoarceti suma cumparatorului. Totodata in calitate de vinzator puteti cere fie executarea obligatiilor in natura, fie sa va fie reparat prejudiciul cauzat drept urmare a refuzului cumparatorului de a executa obligatiile.

Sunt aplicabile prevederile Articolul 55:
Efectul imposibilităţii executării prestaţiei în cazul în care alegerea aparţine creditorului
(1) Creditorul care are dreptul de a alege prestaţia trebuie, în cazul în care executarea uneia dintre prestaţii devine imposibilă, să accepte executarea prestaţiei rămase, cu excepţia cazului cînd imposibilitatea executării se datorează vinovăţiei debitorului.
(2) În cazul în care imposibilitatea executării prestaţiei se datorează vinovăţiei debitorului, creditorul are dreptul să ceară fie executarea în natură a prestaţiei rămase, fie repararea prejudiciului adus prin neexecutarea prestaţiei a cărei executare a devenit imposibilă.
(3) Dacă executarea ambelor prestaţii devine imposibilă, iar imposibilitatea se datorează vinovăţiei debitorului, creditorul poate cere repararea prejudiciului adus prin neexecutarea unei prestaţii sau alteia.

2 februarie 2018
Igor Brinișter
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor
  • Alte domenii
  • Dreptul muncii
  • Alte contravenţii

Buna,
„Nulitatea este sancţiunea care se aplică în cazul în care la încheierea actului juridic civil nu se respectă condiţiile de valabilitate. Nulitatea este mijlocul prevăzut de lege pentru a asigura respectarea condiţiilor de valabilitate a actului juridic. În măsura în care un act juricic concret nu respectă aceste condiţii, el... mai detaliat este lipsit de efectele sale prin intermadiul nulităţii.
Este absolută acea nulitate care sancţionează nerespectarea, la încheierea actului juridic, a unei norme care ocroteşte un interes general, obştesc.
Actul juridic nul (nulitate absolită) nu este valabil nici un moment şi nu produce nici un efect.
Printre temeiurile nulităţii absolute prevăzute de prezentul codul civil se numără următoarele:
- lipseşte un element esenţial pentru formarea actului juridic, precum consîmţămîntul;....”.

Odată ce se are în vedere nulitatea absolută a unui act juridic, deoarece acesta nu respectă o condiție valabilite (o normă imperativă), acesta este nul în întregime.
În acest caz sunt de opinia, că actul juridic fiind lovit de nulitate absolută, se anulează în întregime, iar careva clauze anume din acest act juridic nu pot fi considerate ca fiind valabile.
În cazul în care dvs ați fi încheiat un acord de intenție/promisiune de a încheia un act juridic nu era să fie necesară respectarea formei autentice.
În speță, însă. dvs expres menționați că „Am scris un contract de vînzare-cumpărare în 2 ex., pentru noi nesemnat la notar”, deci, ați încheiat un act juridil lovit de nulitate absolută.

8 februarie 2018
Marina Bzovii
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Alte domenii
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei
  • Dreptul afacerilor

Actul juridic in cazul dat contractul care nu a fost autentificat nu presupune ca "nu este valabil nici un moment şi nu produce nici un efect."

Contractul in cazul dat nu este opozabil tertilor, pe cind arvuna transmisa este de fapt perfect valabila si se supune prevederilor generale din Codul civil:... mai detaliat
Articolul 631. Dispoziţii generale cu privire la arvună
(1) Arvuna este o suma de bani sau un alt bun pe care o parte contractantă o dă celeilalte părţi pentru a confirma încheierea contractului şi a-i garanta executarea. În caz de dubii, suma plătită este considerată avans.
(2) Înţelegerea cu privire la arvună trebuie să fie întocmită în scris.
Articolul 633. Reţinerea sau restituirea arvunei
(1) Dacă, pentru neexecutarea contractului, răspunde partea care a dat arvuna, aceasta rămîne celeilalte părţi. Dacă pentru neexecutarea contractului răspunde partea care a primit arvuna, ea este obligată să plătească celeilalte părţi dublul arvunei

12 februarie 2018