Avem dreptul sa instalam 2 pari langa gardul comun cu vecinul pentru a prelungi acoperisul?

5 iulie 2023 3

Buna ziua. Am cumparat 1/3 cota-parte dintr-o casa. Pe teren suntem 2 proprietari. Dorim sa schimbam acoperisul si sa-l prelungim in fata casei pentru un eventual loc de odihna (masa, scaune). Acoperisul ar fi pe linia gardului, intrucat avem un perete comun la casa. Vecinul ne ameninta cu judecata daca prelungim acoperisul, invocand legea cu privire la interzicerea constructiilor la 0.5 m de la gard. Mentionez ca noi avem nevoie sa instalam doar 2 pari de sprijin pentru acoperis, nu construim altceva. Ce tine de ploaie si zapada, luam masurile necesare ca sa nu se scurga apa in ograda vecinilor. Intrebarea mea este daca avem dreptul sa instalam 2 pari langa gardul comun cu vecinul pentru a prelungi acoperisul, sau si acoperisul trebuie sa fie la 0.5 m de la gard. Va multumesc mult.

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Serghei Marciuc
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Contravenţii rutiere
  • Dreptul afacerilor


Codu civil prevede:
Articolul 595. Picătura streşinii

Acoperişul trebuie să fie construit astfel încît apa, zăpada sau gheaţa să cadă exclusiv pe teritoriul proprietarului.

Articolul 598. Distanţa pentru construcţii, lucrări şi plantaţii

(1) Orice construcție, lucrare sau plantație se poate face de către proprietarul terenului numai cu respectarea unei distanțe minime de 60 de... mai detaliat cm față de linia de hotar, dacă nu se prevede altfel prin lege sau regulamentul de urbanism, astfel încît să nu se aducă atingere drepturilor proprietarului vecin.

(2) Arborii, cu excepţia celor mai mici de doi metri, a plantaţiilor şi a gardurilor vii, trebuie sădiţi la distanţa stipulată de lege, de regulamentul de urbanism sau de obiceiul locului, dar care să nu fie mai mică de 2 metri de linia de hotar.

(3) În caz de nerespectare a distanţei prevăzute la alin.(1) şi (2), proprietarul vecin este îndreptăţit să ceară demolarea construcției sau scoaterea ori tăierea la înălţimea cuvenită a arborilor, plantaţiilor ori gardurilor pe cheltuiala proprietarului terenului pe care acestea sînt ridicate.

LEGE Nr. 163 din 09-07-2010 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţie prevede:

Articolul 14. Lucrările de construcţie care se pot executa fără certificat de urbanism pentru proiectare şi fără autorizaţie de construire

(1) Se pot executa fără certificat de urbanism pentru proiectare şi fără autorizaţie de construire lucrările care nu modifică structura de rezistenţă, aspectul exterior, caracteristicile iniţiale ale construcţiilor şi ale instalaţiilor aferente. Din categoria acestor lucrări fac parte:

a) reparaţii pentru împrejmuiri, acoperişuri, învelitori sau terase, dacă nu se modifică forma acestora;

l) construcţii auxiliare, anexe cu suprafaţa construită de pînă la 15 m2 la casele de locuit particulare, amplasate pe terenuri private;

6 iulie 2023