Avocat care detine functia de avocat

23 iulie 2020 24

Buna ziua. Are dreptul un avocat sa reprezinte interesele unei persoane, daca acesta deja detine functia de primar? Si inca ceva. Ce pot face in cazul cand cineva raspandeste informatii false despre mine?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Cătălina Bîrsanu
  • Jurisconsult
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei
  • Dreptul penal
  • Alte domenii

Bună ziua Daniela,

Întrucât nu am înțeles clar cine ocupă funcția de primar, apar două posibiliăți:
1. Dacă avocatul deține și funcția de primar, atunci asta este ilegal conform Art. 9 al Legii cu privire la avocatură care prevede că profesia de avocat este incompatibilă cu oricare funcţie retribuită, cu excepţia funcţiilor... mai detaliat legate de activitatea ştiinţifică şi didactică, precum şi de activitatea în calitate de arbitru al judecăţii arbitrale (arbitrajului); activitatea de întreprinzător; și activitatea de notar. Respectiv dacă avocatul a dobândit funcția de primar, atunci el nu mai poate deține poziția de avocat.
2) A doua posibilitate din formulare este ca avocatul să reprezinte interesele unui primar, iar asta deja nu este interzis. În Art. 5 al aceleași legi se menționează că statul garantează asistenţă juridică profesională tuturor persoanelor. Mai mult, atât persoanele fizice, cât şi cele juridice sunt în drept să beneficieze, în modul stabilit, de asistenţa juridică a oricărui avocat în bază de acord al părţilor.

Referitor la a două întrebare, Codul Contravențional prevede la art. 70 Calomnia, care este răspândirea cu bună ştiinţă a unor informaţii mincinoase ce defăimează o persoană. Această contravenție este sancționabilă prin lege, respectiv dvs aveți dreptul să depuneți o plângere la inspectoratul de poliție.

Mult succes!

24 iulie 2020