PrimaRăspunsuriAvocatul gratuit poate sa se refuze de cauza in cursul cauzei penale?
Avocatul gratuit poate sa se refuze de cauza in cursul cauzei penale?
17 februarie 201862
Cristina
Daca inculpatul colaboreaza cu ancheta fiind invinuit de art. 217 al. 4, poate fi recalificat in 217 al.1,2? Ce se va intampla daca avocatul gratuit nu va primi suma ceruta pentru serviciile sale?
Cum concretizez intrebarea mea?
Dacă doriți să intrați în dialog cu juriștii pe întrebarea Dvs., puteți posta un comentariu propriu sub răspunsurile juriștilor. Pentru asta trebuie să intrați în profilul Dvs. de utilizator, urmând link-ul respectiv expediat de yAvo la email-ul Dvs.
D-na Cristina consultați legea Articolul 72. Înlăturarea apărătorului din procesul penal
(1) Apărătorul nu are dreptul să participe la procesul penal în cazul în care este prezentă cel puţin una din următoarele circumstanţe:
1) dacă el se află în relaţii de rudenie...mai detaliatsau în relaţii de dependenţă personală cu persoana care a participat la urmărirea penală sau la judecarea cauzei;
2) dacă el a participat în această cauză în calitate de:
a) persoană care a efectuat urmărirea penală;
b) procuror care a luat parte la desfăşurarea procesului penal;
c) judecător care a judecat cauza;
d) grefier, interpret, traducător, specialist, expert sau martor;
3) dacă nu poate fi apărător în baza legii sau sentinţei instanţei judecătoreşti.
(2) Avocatul care acordă asistenţă juridică garantată de stat va fi înlăturat din procesul penal dacă persoana pe care o apără are temeiuri reale de a pune la îndoială competenţa sau buna-credinţă a avocatului şi va depune o cerere pentru înlăturarea acestui apărător din proces.
[Art.72al.(2) modificat prin LP89-XVI din 24.04.08, MO99-101/06.06.08 art.366; în vigoare 01.07.08]
(3) Apărătorul nu poate participa în procesul penal dacă a acordat anterior sau acordă în prezent asistenţă juridică unei persoane ale cărei interese vin în contradicţie cu interesele persoanei pe care o apără, precum şi dacă se află în relaţii de rudenie sau în relaţii de dependenţă personală de prima.
(4) Cererea de înlăturare din procesul penal a apărătorului se soluţionează de către procuror sau de instanţă şi hotărîrea respectivă nu este susceptibilă de a fi atacată.
[Art.72al.(4) modificat prin LP264-XVI din 28.07.06, MO170-173/03.11.06 art.781]
Alexandru Ţurcan
La asemenea intrebari incercati sa gasiti raspuns aici:
http://www.cnajgs.md/ro/bmn/page/contacte