Beneficiază de ajutor material de la stat o mamă singură? Unde trebuie să se adreseze?

17 august 2017 177

Două mămici ce își cresc singure copii s-au adresat la direcția de asistență socială pentru a beneficia de ajutor material. Ambele sunt persoane neasigurate și unica sursă financiară este indemnizația de 540 lei. Reprezentanții Direcției le-au răspuns că nu există așa ceva. Întrebarea este, beneficiază sau nu familiile monoparentale de ajutor?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Andrei Domenco
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul familiei
  • Contravenţii rutiere
  • Dreptul muncii

Ajutorul social este acordat oricarei persoane tinere sau varstnice, apta de munca sau cu o dizabilitate, ori care ingrijeste de un copil mai mic de trei ani, de o persoana cu dizabilitate sau de o persoana cu varsta de peste 75 de ani.

Scopul final al ajutorului social este de a... mai detaliat ajuta toate persoanele, mai ales cele apte de munca de a se integra in societate si de a gasi un loc de munca. Acest drept social este complex, intrucat el nu trebuie sa stimuleze pasivitatea, renuntarea la a mai cauta un loc de munca sau ascunderea veniturilor. Prin aceasta lege, persoana este monitorizata sa accepte programele de formare profesionala sau locul de munca ce i se ofera. Este complex si pentru ca legea ofera acces la asistenta medicala gratuita tuturor acestor persoane acceptate si membrilor familiei lor.

Totodată, art. 7. din Legea asistenței sociale enumeră categoriile de persoane care pot beneficia de asistență socială. ( http://lex.justice.md/index.php?action=view&view=doc&id=312847 ) și stipulează că De asistenţă socială beneficiază persoanele şi familiile care, din cauza unor factori de natură economică, fizică, psihologică sau socială, nu au posibilitate prin propriile capacităţi şi competenţe să prevină şi să depăşească situaţiile de dificultate.

19 august 2017