Caine mare lasat de stapan in curte fara lesa si botnita

3 octombrie 2020 23

Buna ziua. Un vecin isi lasa zilnic in curtea blocului cainele de talie mare (care nu-i castrat). Acesta umbla fara botnita prin curte 2-4 ore pe zi si uneori provoaca batai cu caini vagabonzi. Vecinul nu reactioneaza la cererile de a-si tine cainele in lesa si cu botnita. As vrea sa stiu unde ma pot adresa: la un serviciu care sa-i prinda cainele si sa-l sterilizeze, sau la politie?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul afacerilor

Bună ziua,
Aveți posibilitatea să vă adresați și la poliție și la o instituție responsabilă de capturarea câinilor.
Aveți în vedere că instituția responsabilă de capturarea câinilor va apela proprietarul câinelui și poate refuza sterilizarea fără acordul acestuia.
______________________________________________________________________
Potrivit art. 158 din Codul Contravențional:
“Încălcarea interdicţiilor sau a regulilor de întreţinere a... mai detaliat cîinilor, pisicilor şi altor animale, aprobate prin decizie a autorităţii administraţiei publice locale,
se sancţionează cu avertisment sau cu amendă de la 3 la 6 unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 12 la 24 de unităţi convenţionale aplicată persoanei cu funcţie de răspundere.
(2) Plimbarea cîinilor sau altor animale în locuri publice contrar regulilor aprobate prin decizie a autorităţii administraţiei publice locale
se sancţionează cu amendă de la 6 la 12 unităţi convenţionale.”

Potrivit Regulamentului privind întreținerea animalelor de companie cu și fără stăpân în municipiul Chișinău, aprobat prin Decizia Consiliului Municipal Chișinău nr. 4/4 din 17.09.2019 (“Regulament”) pct. 7.1.3. se permite “Scoaterea câinilor în afara apartamentului, perimetrului curții, teritoriilor organizațiilor, întreprinderilor etc., numai în lesă scurtă, cu jetonul atașat la lesă și având cu sine containerul pentru excremente, excepție fiind doar animalele sub vârsta de 3 luni.”
Potrivit pct. 7.1.4. din Regulament „Scoaterea și plimbatul câinilor care necesită o responsabilitate specială din partea proprietarului - cu botniță și în lesă scurtă, având cu sine containerul pentru excremente. Fără lesă și botniță - doar pe teritoriile special îngrădite: terenuri pentru instruire sau locuri special prevăzute pentru plimbări libere pentru animale.”
Potrivit pct. 11.3. din Regulament “Câinii care se află în locuri publice (străzi, curți, parcuri, scuaruri etc.), fără persoane însoțitoare, cu excepţia celor crotaliați (metoda programului "Capturare – Sterilizare – Eliberare”), sunt considerați fără adăpost și sunt supuși capturării obligatorii de către serviciile speciale de capturare. Aceștea urmează să fie plasați în punctul de întreținere temporară, iar ulterior se asigură: identificarea, înregistrarea, tratarea și restituirea către proprietar, iar dacă câinele nu are proprietar, transmiterea la un azil sau unei altei persoane care dorește să îl adăpostească sau eliberarea în habitatul obișnuit. […]”

4 octombrie 2020