Cainele lasat singur in apartament de catre vecin face galagie

9 septembrie 2022 78

Buna ziua. Am un vecin care sta cu chirie si are un caine, pe care il lasa singur zile si nopti in sir. Cainele urla ca un lup tot acest timp, este insuportabil. Copilul se trezeste mereu din somn cand incepe sa urle cainele, a inceput sa viseze urat. Am vorbit de mai multe ori si cu stapanul cainelui si cu stapana apartamentului, i-am rugat frumos sa faca ceva, dar in zadar. Spuneti-mi, va rog, daca exista vreo cale legala de a rezolva aceasta problema.

Comentariile juriștilor 4

Descărcaţi discuția
 • Avocat-stagiar
 • Dreptul civil
 • Dreptul muncii
 • Dreptul familiei
 • Dreptul imobiliar
 • Dreptul afacerilor

In primul puteti scrie o cerere la fisc ca acestia sa verifica daca stapinul apartamentul are contract de locatiune cu chiriasul (locacar) inregistrat la fisc in modul corespunzator.
Ceea ce tine de ciine. Incercati sa gasiti raspunsul aici https://www.chisinau.md/public/files/anul_2019/proiecte04/46._Regulament_intretinerea_animalelor_de_companie_si_Regulament_privind_capturarea_transportarea_evidenta.PDF

Identificati in regulament o incalcare sau neconformitate din partea tipului cu ciinele... mai detaliat si scrieti in baza articlului de mai jos la sectorul de politie o plingere pe stapina apartamentului si individul care sta cu chirie.
Inainte de asta acumulati probe video (cu sunet) cum va deranjeaza ciinele. Pentru inceput asta va fi destul ca politistul sa inteleaga despre ce merge vorba. Poate dupa asta stapina va rezolva problema.

Scrieti plingere la politie or de cite ori va deranjeaza.

Codul contraventional

Articolul 158. Încălcarea regulilor de întreţinere a cîinilor, pisicilor şi altor animale

(1) Încălcarea interdicţiilor sau a regulilor de întreţinere a câinilor, a pisicilor şi a altor animale, aprobate prin decizie a autorităţii administraţiei publice locale,

se sancţionează cu avertisment sau cu amendă de la 6 la 12 unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 24 la 48 de unităţi convenţionale aplicată persoanei cu funcţie de răspundere.

Pentru inceput legal cu asta puteti incepe. Desigur alti colegi pot avea alde idei de solutionare a problemei dvs. Succes.

9 septembrie 2022
Arsen Saruhanean
 • Avocat
 • Dreptul penal
 • Dreptul muncii
 • Dreptul familiei
 • Contravenţii rutiere
 • Alte contravenţii

Bună ziua!
O să puteți doar în timpul nopții să apelați la Serviciul 112 ca vecinul Dumneavoastră să fie sancționat contravențional pentru tulburarea liniştii (Art.357 alin.(1) din Codul Contravențional al RM)? și anume
tulburarea liniştii în timpul nopţii, de la ora 22 pînă la ora 7, prin acțiuni similare celor (cîntare... mai detaliat cu voce ridicată, semnalizare acustică, folosire cu intensitate auditivă a aparatajului audiovizual) în locuinţe sau în locuri publice se sancţionează cu amendă de la 9 la 18 unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 60 la 90 de unităţi convenţionale aplicată persoanei juridice.

Prin urmare, vecinul Dumneavoastră o să trebuiască să găsească un kinolog, care o să lucreze cu cîinele pentru soluționarea problemei date.
Totodată, trebuie să înțelegeți că câinele nu este un obiect neînsuflețit, este viu, așa că nu este posibil de închis gura. Prin urmare, cred că aici stăpânul câinelui trebuie să ia careva măsuri urgente, să aibă grijă de cîinele, să angajeze un kinolog care să lucreze cu câinele, să-i dea câinelui mâncare sau jucării sau, altfel, să-l calmeze ca să nu urle în timpul nopții. Aici trebuie să stabiliți mai întâi cauza urletului.
Iar în timpul zilei, nimeni nu poate fi tras la răspundere pentru lătratul unui câini.

10 septembrie 2022
Andrei Domenco
 • Avocat
 • Dreptul civil
 • Dreptul penal
 • Dreptul familiei
 • Contravenţii rutiere
 • Dreptul muncii

Bună ziua,

Nici una din soluțiile propuse nu vor avea rezultat.
Lătratul câinelui se considera ca urmează de tolerat la fel ca plânsul copilului mic, pedepsele prevăzute de întreținerea animalelor se referă întru totu la alte situații.

Cea mai plauzibila alternativa este de a comunica cu Vecinul intru soluționarea problemei.

11 septembrie 2022

Deci cum am mai spus ,ca urmare a acestui urlet de caine copilul meu plange se streseaza si poate sa se imbolnaveasca iar legea ma impune sa tolerez acest lucru.Foarte bine,cainii au acealeasi drepturi ca si copiii... Odata ce ai hotarit sa ai un caine ar trebui sa... mai detaliat fii obligat sa iti asumi raspundere pentru el ca si pentru un copil,sa il hranesti sa il speli sa il plimbi si sa nu il lasi singur in casa.Copilul cand plange incerci sa il linistesti nu il lasi,asa si cu cainele trebuie sa fie.Insa aici nu are cine sa il linisteasca pentru ca il lasa singur,toata noaptea nu e nimeni acasa.Comunicare cu vecinul a fost si de fiecare data am vorbit fumos si calm,lam rugat sa nu il lase singur in casa caci cum ramine singur incepe a urla dupa ei,nu suporta singuratatea.De fiecare data imi spune ca nu o sa se mai intimple dar nu se schimba nimic.Deci ca sa fie clar,vorbesc doar despre deranjul din timpul noptii,(ziua toleram :) ) Oricum va multumesc pentru sfaturi.

12 septembrie 2022