Calcularea concediului de boala în timpul sarcinii

17 decembrie 2018 49

Buna seara, sunt însărcinată în a 11-a săptămână, am fost în concediu de boala pe cinci zile. Întrebarea mea este: cum se va calcula concediul de boala în cazul meu? Vreau să menționez că medicul m-a informat că concediul de boala se achita la 100%. La fel aș vrea să știu dacă contabila are dreptul să șteargă notița medicului :"100%" din certificat?
Mulțumesc anticipat.

Comentariile juriștilor 2

Descărcaţi discuția
Viorica Chirnicinii
  • Parajurist
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei

Buna ziua. Concediul medical şi coeficientul de calcul este reglementat în Legea nr. 289 din 22.07.2004 privind indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă şi alte prestaţii de asigurări sociale.
Mărimea lunară a indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă se stabileşte diferenţiat, în funcţie de durata stagiului de cotizare, după cum urmează:
60%... mai detaliat din baza de calcul – în cazul unui stagiu de cotizare de pînă la 5 ani;
70% din baza de calcul – în cazul unui stagiu de cotizare cuprins între 5 şi 8 ani;
100% din baza de calcul – în cazul unui stagiu de cotizare de peste 8 ani.
Indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de tuberculoză, SIDA sau de cancer de orice tip este de 100% din baza de calcul.
Baza de calcul o constituie venitul mediu lunar realizat în ultimele 6 luni calendaristice premergătoare lunii eliberării certificatului medical, venit din care au fost calculate contribuţiile de asigurări sociale.Cuantumul lunar al indemnizaţiei de maternitate este de 100% din baza de calcul, dar nu a concediului medical in timpul sarcinei.

20 decembrie 2018

Buna ziua, multumesc mult pentru răspunsul dumneavoastră.
Cu părere de rau contabila de la serviciu nu a fost capabilă sa-mi ofere informația data.
Aș vrea să știu unde pot sa ma adresez în cazul în care contabilă nu oferă formula de calcul a salariului, nici explicații în privinta acestuia,... mai detaliat și are un comportament foarte arogant și agresiv.
Mulțumesc anticipat.

7 ianuarie 2019