Calculul dividendelor. Vanzarea cotei parti.

19 decembrie 2018 99

Intreprinderea X este fondatoare a companiei Y cu cota de participare in capitalul statutar in marime de 50%. De catre compania Y, pe data de 03.12.2018, in baza procesului verbal se ia decizia de calcul si repartizare a dividendelor pentru anii 2007-2009. Ulterior, la data de 05.12.2018 se ia decizia de vanzare a cotei parti detinute in compania X catre 2 persoane fizice rezidente. In consecinta, dividendele calculate nu au fost incasate de catre compania X, deoarece a urmat decizia de vanzare a cotei. Intrebarea noastra este: cui urmeaza sa achite dividendele compania Y, asociatului vechi - in baza procesului verbal de repartizare a dividendelor, sau asociatilor noi - in baza contractului de vanzare a cotelor? Poate fi transmis si dreptul de incasare a dividendelor odata cu vanzarea cotei parti? Va multumim anticipat.

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Artur Lozovoi
  • Jurisconsult
  • Dreptul afacerilor

Bună ziua Liliana,

Conform legislației asociatul are dreptul de a participa la repartizarea profitului net.

În situația Dvs. se va aplica regula aplicării în timp a actelor juridice. Astfel profitul va fi primit de compania X, deoarece există decizia anterioară contractului de vânzare a cotei.

Este adevărat că odată cu înstrăinarea... mai detaliat cotei, noul asociat dobândește dreptul de a participa la repartizarea venitului net, însă în baza hotărârilor ulterioare a adunării generale nu și a celor anterioare care se refereau la drepturile fostului asociat.

Sper că am fost suficient de explicit.

23 decembrie 2018