Care articole au fost incalcate conform incalcarii din descriere

19 decembrie 2017 93

Buna ziua. Ieri s-a produs un accident strasnic si posibil ca infractorul sa fie angajat al MAI. http://politiacapitalei.md/retinut-pentru-72-de-ore-dupa-ce-a-tamponat-patru-pietoni/
Din informatia preventiva este clar ca s-a incalcat articolul 264 si 266. Puteti aditional sa stabiliti care articole au fost incalcate la moment. Va multumesc anticipat!

Jurist comments 1

Download discussion
Andrei Domenco
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul familiei
  • Contravenţii rutiere
  • Dreptul muncii

Bună ziua Alexandru,

Urmează să nu fie omis art. 163 (Lăsarea persoanei în primejdie)ceea ce des omit a aplica instanțele de judecată. Acțiunile conducătorului sunt relevante acestui articol deoarece,, el însuși a pus victima într-o situație periculoasă pentru viață și a lasat-o cu bună știință fără ajutor.

Părăsirea locului accidentului rutier nu... mai detaliat absoarbe lăsarea în primejdie, astfel, corect urmînd a fi aplicat concursul de infracțiuni la situația dată. Art. 266 nu este o normă specială în raport cu art. 163, aceasta explicînduse prin faptul că persoana care nu părăsește locul accidentului rutier, nu garantează faptul că această persoană va acorda ajutor celui accidentat, ceea ce presupune că făptuitorul poate rămîne la locul accidentului rutier respectînd obligațiunile ce țin de acest fapt, astfel, neefind susceptibil de a fi pedepsit conform art. 266, dar totodată, eschivînduse de la obligația de a nu lăsa persoana în primejdie pusă tot de el, urmînd astfel de a fi pedepsit conform art. 163.

Însă-și CSJ a concluzionat că art. 163 alin. (2) lit. b) Cod penal prevede răspundere penală pentru infracţiuni contra vieţii şi sănătăţii persoanei, adică lăsarea, cu bună- ştiinţă, fără ajutor a unei persoane care se află într-o stare periculoasă pentru viaţă şi este lipsită de posibilitatea de a se salva din cauza neputinţei, dacă cel vinovat însuşi a pus-o într-o situaţie periculoasă pentru viaţă şi a avut posibilitatea de a acorda ajutor părţii vătămate, faptă care a provocat din imprudenţă decesul victimei. Totodată, art. 266 Cod penal prevede răspundere penală pentru infracţiuni în domeniul transporturilor, adică părăsirea locului accidentului rutier de către persoana care conducea mijlocul de transport şi care a încălcat regulile de securitate a circulaţiei, dacă aceasta a provocat urmările indicate la art. 264 alin. (3) şi (5). Prin urmare, aceste infracţiuni au obiecte juridice şi semene ale componenţei infracţiunii absolut diferite calificînduse separat acțiunile.

Astfel, urmează să fie învinuit în săvârșirea infracțiunilor prevăzute la art. 163 alin.(2), 264 alin.(3) și art. 266 Cod Penal RM.

20 decembrie 2017