Care e pedeapsa in cazul invinuirii pe nedrept de omor si furt?

1 mai 2018 65

Sunt invinuita ca am omorat o persoana pentru a-i fura un milion, dar nu stiu in care valuta.

Comentariile juriștilor 3

Descărcaţi discuția
Vasile Gavrilița
 • Student
 • Dreptul civil
 • Dreptul penal
 • Dreptul muncii
 • Dreptul familiei
 • Alte domenii

Bună, Angela.

Presupun că vă referiți la art. 70 din Codul contravențional sau la art. 306 și art. 311 din Codul penal. Dacă nu, reveniți cu un mesaj de concretizare. Vedeți mai jos care sunt sancțiunile/pedepsele pentru contravenția/infracțiunile de la articolele menționate:

[extras din Codul contravențional]

Articolul 70. Calomnia
Calomnia, adică răspândirea cu bună... mai detaliat ştiinţă a unor scorniri mincinoase ce defăimează o altă persoană, însoţită de învinuirea de săvârșire a unei infracţiuni deosebit de grave sau excepţional de grave ori soldată cu urmări grave
se sancţionează cu amendă de la 48 la 72 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 20 la 60 de ore, cu amendă de la 72 la 150 de unităţi convenţionale aplicată persoanei cu funcţie de răspundere cu privarea de dreptul de a deţine anumite funcţii sau de dreptul de a desfăşura anumite activităţi pe un termen de la 3 luni la un an.

[extras din Codul penal]

Articolul 306. Tragerea cu bună-ştiinţă la răspundere penală a unei persoane nevinovate
(1) Tragerea cu bună-ştiinţă la răspundere penală a unei persoane nevinovate de cel care efectuează urmărirea penală
se pedepseşte cu amendă în mărime de la 650 la 1150 unităţi convenţionale sau cu închisoare de pînă la 5 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani.
(2) Aceeaşi acţiune:
a) urmărind învinuirea de săvârșire a unei infracţiuni grave, deosebit de grave sau excepţional de grave;
c) soldată cu urmări grave
se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani.

Articolul 311. Denunţarea falsă sau plângerea falsă
(1) Denunţarea cu bună ştiinţă falsă în scopul de a-l învinui pe cineva de săvârșirea unei infracţiuni, sau plângerea cu bună ştiinţă falsă despre săvârșirea unei infracţiuni, făcută unui organ sau unei persoane cu funcţie de răspundere, care sunt în drept de a porni urmărirea penală,
se pedepseşte cu amendă în mărime de până la 650 unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore, sau cu închisoare de până la 2 ani.
(2) Aceeaşi acţiune:
a) legată de învinuirea de săvârșire a unei infracţiuni grave, deosebit de grave sau excepţional de grave;
b) săvârșita din interes material;
c) însoţită de crearea artificială a probelor acuzatoare
se pedepseşte cu amendă în mărime de la 550 la 1150 unităţi convenţionale sau cu închisoare de până la 5 ani.

O zi bună.

2 mai 2018
Arsen Saruhanean
 • Student
 • Dreptul penal

Bună ziua! În dependența de circumstanțe concrente și calificarea va fi altă.
În cazul vostru, dacă ați furat bani și după furt cu scopul de a ascunde această infracţiune sau de a înlesni săvîrşirea ei ați omorât acest om - alin.(2) Art.145 Cod Penal - se pedepseşte cu închisoare de la... mai detaliat 15 la 20 de ani sau cu detenţiune pe viaţă.
Dar dacă ați săvîrșit omor intenționat și după omor ați gândit să furați banii sau altceva - va fi calificat alin.(1) Art.145 CP al RM - se pedepseşte cu închisoare de la 10 la 15 ani.
Trebuie de analizat toate circumstanțele cauzei. Și un avocat bun poate să vă ajute în acest caz.
Dar dacă cum spuneți Dvs. învinuirea a fost neîntemeiată, colegul meu are dreptate, trebuie imediat să depuneți plângere la Procuratură cu descrierea detaliată a cauzei, nevinovăției Dvs. și să invocați articole potrivite.

2 mai 2018
 • Jurisconsult
 • Dreptul civil
 • Dreptul penal
 • Dreptul familiei
 • Dreptul muncii

D-na Angela eu vă întreb ce procuror aveţi pe cauza dată, el e dator să vă indice în învinuire suma şi valuta, aveţi bun avocat dacă e din oficiu schimbaţil,aceşte sînt măgari

11 mai 2018