Care e primul pas ca sa decazi un tata din drepturi parintesti?

22 noiembrie 2019 63

Am doi copii care poarta numele de familie al tatalui. El a disparut de 2 ani si vreau sa-l decad din drepuri de tata, deoarece nu pot sa ies cu copii din tara si nici nu pot sa depun la acte romanesti pentru ca am nevoie de acordul lui. Eu nu cunosc unde este, sau daca e viu sau mort.

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Andrei Domenco
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul familiei
  • Contravenţii rutiere
  • Dreptul imobiliar

Buna ziua,

Codul Familiei al Republicii Moldova prevede expres cazurile când părinții pot fi lipsiți de drepturile părintești. Așadar, articolul 67 al Codului presupune următoarele cazuri:

se eschivează de la exercitarea obligaţiilor părinteşti, inclusiv de la plata pensiei de întreţinere;
refuză să ia copilul din maternitate sau dintr-o altă instituţie curativă, educativă, dintr-o... mai detaliat instituţie de asistenţă socială sau alta similară;
fac abuz de drepturile părinteşti;
se comportă cu cruzime faţă de copil, aplicând violenţa fizică sau psihică, atentează la inviolabilitatea sexuală a copilului;
prin comportare amorală, influenţează negativ asupra copilului;
suferă de alcoolism cronic sau de narcomanie;
au săvârşit infracţiuni premeditate contra vieţii şi sănătăţii copiilor sau a soţului/soţiei.

În primul rând, trebuie să menționez că decăderea din drepturile părintești poate fi efectuată doar pe cale judecătorească.

Persoanele interesate în această acțiune în judecată pot fi: celălalt părinte, tutorele copilului, autoritatea tutelară ori procurorul.

Deci urmează de întocmit o cerere de chemare în judecată prin care vor fi indicate motivele descrise de dvs mai sus coraborate cu cadrul legal.

Pentru o astfel de acțiune ar fi bine să vă adresați la un avocat/avocat-stagiar pentru a avea un succes.

23 noiembrie 2019