Care este procedura de dare in exploatare a unui apartament, daca compania de constructii a dat faliment inainte de a finaliza lucrarile?

18 iunie 2018 47

Este vorba despre constructia unei mansarde la etajul 6 al unei cladiri existente. Compania de constructii a falimentat inainte de a da in exploatare apartamentele. Prin judecata, toate cele 12 persoane au fost recunoscute ca proprietari si apartamentele au fost inregistrate la cadastru ca bun viitor. Fiecare apartament are contract individual cu furnizorul de curent electric. Apa este achitata conform tarifului pentru persoane juridice. Apartamentele nu sunt conectate la reteaua de gaze. Precizez ca locuim deja de cativa ani in apartamentul procurat. Va rog frumos sa imi raspundeti la urmatoarele intrebari: 1. Cum sa incheiem contract cu furnizorul de apa, daca acesta refuza sa incheie contracte individuale? 2. Care este procedura (pe pasi) de dare in exploatare si daca e posibil sa se dea in exploatare fiecare apartament sau trebuie tot etajul? Unde sa ne adresam si ce acte sunt necesare de obtinut? Va multumesc anticipat!

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Igor Brinișter
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor
  • Alte domenii

Bună Alina,
De fapt, de darea în exploatare trebuie să se ocupe administratorul procedurii de insolvabilitate/lichidatorul, întrucât odată fiind intentată procedura de insolvabilitate toate atribuțiile administratorului companiei se preiau de către lichidator/administratorul autorizat.
Deseori, în asemenea situații, în cazul în care compania de construcții nu are bani, investitorilor/proprietarilor li se propune să... mai detaliat mai adauge banii care nu se ajung pentru darea în exploatare.
Darea în exploatare se face odată printr-un singur act pentru toate bunurile imobile.

Adresați-vă lichidatorului/administrator autorizat.
Mai jos verificați dacă există sau nu o hotărâre de intentare a procedurii de insolvabilitate în privința companiei de construcții.
www.instanțe.justice.md

18 iunie 2018