PrimaRăspunsuriCare este procedura de înstrăinare a bunurilor moștenite?
Care este procedura de înstrăinare a bunurilor moștenite?
14 mai 20250
Elena
Bună ziua. În urma desesului unei persoane, au r[mas ca moștenitori soșia și 2 copii maturi, căsătoriți. Unul din copii se află peste hotare. Poate soția și celălalt copil să moștenească și să înstrăineze bunurile celui decedat?
Cum concretizez intrebarea mea?
Dacă doriți să intrați în dialog cu juriștii pe întrebarea Dvs., puteți posta un comentariu propriu sub răspunsurile juriștilor. Pentru asta trebuie să intrați în profilul Dvs. de utilizator, urmând link-ul respectiv expediat de yAvo la email-ul Dvs.
Bună ziua. În cazul decesului unei persoane, moștenirea se transmite automat către soția supraviețuitoare și cei doi copii maturi, indiferent dacă aceștia locuiesc în țară sau peste hotare, deoarece legea prevede că moștenirea se dobândește de drept la data decesului, fără a fi necesară o declarație expresă de acceptare. Faptul...mai detaliatcă unul dintre copii se află în străinătate nu înlătură dreptul acestuia de a moșteni, astfel că și el devine coproprietar împreună cu ceilalți moștenitori. Soția și copilul rămas în țară nu pot dispune singuri de bunurile moștenite, deoarece acestea se află în proprietate comună pe cote-părți, iar orice act de dispoziție asupra acestor bunuri necesită acordul tuturor coproprietarilor. În cazul în care moștenitorul aflat peste hotare nu dorește să participe la moștenire, acesta are dreptul să renunțe în mod expres în termen de trei luni de la deschiderea succesiunii, printr-o declarație de renunțare întocmită la notar sau prin consulat. În lipsa unei astfel de renunțări, bunurile rămân în indiviziune și nu pot fi înstrăinate fără acordul acestuia sau fără realizarea unui partaj între moștenitori.
Zinaida Cibotaru
Bună ziua, nu este posibil.