Care este salariul mediu lunar persoanei fizice și dacă nu este angajat oficial cit ar trebui să achite pensia alimentară lunar ?

23 aprilie 2019 129

Bună ziua. Am nevoie de ajutor, vă rog frumos. În 2009, am divorțat și am dat fostul soț la întreținerea copilului să achite alimentele. Judecata a hotărât să achite 700 lei. Acum nu stiu din ce motiv fostul soț m-a dat el în judecată ca să-mi achite o sumă fixă pe lună: el spune că nu lucrează nicăieri, dar eu știu că este peste hotare și lucrează de ani buni. M-ar interesa cat este salariul mediu anual și cam cit ar trebui să achite fetei pensia alimentară?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Igor Brinișter
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor
  • Alte domenii
  • Dreptul muncii
  • Alte contravenţii

Buna Dna Rodica

Salariul mediul lunar prognozat pe economie pentru anul 2019 este de 6975 lei.
Potrivit prevederilor Codului familiei în cazul în care debitorul nu dispune de venituri și regulate, iar veniturile obținute sunt fluctua Ile, instanța de judecată poate hotărâ încasarea pensiei de întreținere într-o mărime fixă lunar.
Codul familiei -... mai detaliat Articolul 76. Încasarea pensiei de întreţinere pentru copilul minor într-o sumă bănească fixă
(1) În cazurile cînd părintele care datorează întreţinere copilului său are un salariu şi/sau alte venituri neregulate sau fluctuabile ori primeşte salariu şi/sau alte venituri, total sau parţial, în natură, ori nu are un salariu şi/sau alte venituri, precum şi în alte cazuri cînd, din anumite motive, încasarea pensiei de întreţinere, sub forma unei cote din salariu şi/sau alte venituri, este imposibilă, dificilă sau lezează substanţial interesele uneia dintre părţi, instanţa judecătorească poate să stabilească cuantumul pensiei de întreţinere într-o sumă bănească fixă plătită lunar sau, concomitent, într-o sumă bănească fixă şi sub forma unei cote din salariu şi/sau alte venituri conform art.75.
(2) Cuantumul sumei băneşti fixe încasate în conformitate cu alin. (1) se determină de instanţa judecătorească, ţinîndu-se cont de starea materială şi familială a părţilor, de alte circumstanţe importante şi păstrîndu-se, dacă este posibil, nivelul anterior de asigurare materială a copilului.

Deși aceasta norma legală permite încasarea pensiei de întreținere atât sub forma fixă, cât și sub cotă parte din salariu și alte venituri în același timp, în practica nu am întâlnit asemenea gen de hotărâri judecătorești.

Referitor la cuantumul pensiei care sa fie încasat de la debitor va recomand sa inițiați o acțiune reconvențională privind majorarea cuantumului pensiei de întreținere, iar în calitate de probe prezentați absolut toate facturile pentru plata serviciilor comunale în ultimele luni.
De asemenea va recomand ca timp de 1-2 luni sa adunați toate bonurile de casa ce țin de procurarea produselor alimentare, haine, încălțăminte, rechizite, etc și prezentările instanței de judecată întrucât, aceasta demonstrează care sunt cheltuielile real suportate de către părintele care creste copilul.
Dacă copilul este implicat în careva activități extracurricular, vă recomand să adunați bonurile fiscale care la fel de prezentați în susținerea poziție.

Examinînd practica Judecătoriei Chișinău din luna martie, în cazurile în care instanța de judecată a hotărât să stabilească o pensie de întreținere în cuantum fix, în circa 65% din cazuri s-a stabilit suma de 2000 lei petru un copil.
Totuși, Dvs sunteți cea care știe cel mai bine de cât aveți necesitate lunar.
NU UITAȚI CA SUMA NECESARĂ SE ÎMPARTE LA AMBII PĂRINȚI ÎNTRUCÂT, PĂRINŢII SUNT OBLIGAȚI SĂ PARTICIPE LA CREȘTEREA ȘI EDUCAREA COPILULUI ÎN MĂSURĂ EGALĂ.

23 aprilie 2019