Casa mostenita de sot si reparata din banii sotiei

12 mai 2017 91

Bună ziua. În cazul în care soțul moștenește o casă de locuit de la bunici, dreptul de proprietate îi aparține doar lui sau are dreptul și soția sa la o doime? Este vorba despre o casă de locuit moștenită de soț, care a fost reparată și renovată din resursele personale ale soției (de ex. credit bancar luat pe numele soției folosit exclusiv în acest scop și rambursat la fel doar de soție). În caz de divorț, poate soția pretinde la jumătate de această casă? Mulțumesc anticipat.

Comentariile juriștilor 2

Descărcaţi discuția
  • Student
  • Dreptul civil

Salut.
Conform normelor legale mostenirea este proprietate personala a sotului, astfel in caz de divort dumneavoastra aveti dreptul sa invocati imbogatirea fara justa cauza, adica sa vi se intoarca suma de bani care ati folosito pentru reparatie.
Astfel, Articolul 372 Cod civil al RM stipuleaza expres: Proprietatea personală a fiecăruia dintre soţi... mai detaliat
(1) Bunurile care au aparţinut soţilor înainte de încheierea căsătoriei, precum şi cele dobîndite de ei în timpul căsătoriei în baza unui contract de donaţie, prin moştenire sau în alt mod cu titlu gratuit, sînt proprietatea exclusivă a soţului căruia i-a aparţinut sau care le-a dobîndit.

12 mai 2017
Irina Șeghera
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor

Bună seara, Oxana.

În general, bunul dobîndit de soț prin moștenire este proprietatea lui personală, însă conform art. 23 din Codul Familiei bunurile ce aparţin fiecăruia dintre soţi pot fi recunoscute de instanţa judecătorească proprietate în devălmăşie a acestora dacă se va stabili că, în timpul căsătoriei, din contul mijloacelor... mai detaliat comune ale soţilor sau al mijloacelor unuia dintre soţi ori în urma muncii numai a unuia dintre soţi, valoarea acestor bunuri a sporit simţitor (reparaţie capitală, reconstrucţie, reutilare, reamenajare etc.).

În caz de divorț puteți pretinde la o cotă parte din casa, dar va trebui să demonstrați în instanță de judecată acest fapt.

13 mai 2017