Cate zile va fi permisul suspendat, dacă reţinerea permisului s-a făcut pe 90 zile?

13 iunie 2017 70

Astazi am fost oprit de un echipaj de politie, circuland cu 127 km/ora, in localitate, si la un control cu etilotestul aveam 0.38 grame in aerul expirat. De la acelasi agent am primit 2 procese verbale, ambele cu retinerea permisului pe 90 zile. Intrebarea este: cate zile am permisul suspendat!

Jurist comments 1

Download discussion
Andrei Domenco
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul familiei
  • Contravenţii rutiere
  • Dreptul muncii

Salut Mihai,
Agentul constator nu are dreptul de a vă sancționa de 2 ori pentru aceași faptă, asta referitor la întocmirea ambelor procese verbale pentru reținerea permisului, sau doar dacă unul este pentru depășire iar celălalt pentru alcool, dar și așa fiind el poate fi reținut doar pentru 90 de zile... mai detaliat și trebuia să fie întocmit doar unul cu privire la ambele fapte.
Permisul de conducere se retine pentru o perioada de 90 de zile:
- conducerea sub influenta bauturilor alcoolice, daca fapta nu constituie, potrivit legii, infractiune;
- conducerea vehiculului cu defectiuni grave la sistemul de franare sau la mecanismul de directie, constatate de politia rutiera impreuna cu specialistii Registrului Auto Roman;
- neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferata cand barierele sau semibarierele sunt coborate sau in curs de coborare sau cand semnalele cu lumini rosii si/sau sonore sunt in functiune;
- depasirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respective si pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constatata, potrivit legii, cu mijloace tehnice omologate si verificate metrologic.
Pentru depașirea vitezei puteți gasi sancțiunea în art. 236 Cod Contravențional și 233 cu privire la starea de ebrietate. ( http://lex.justice.md/md/330333/ )
Suspendarea lui este presupun o sancțiune complementară care are ca scop înlăturarea unei stări de pericol şi preîntâmpinarea săvârşirii altor fapte interzise de lege şi se aplică prin acelaşi proces-verbal prin care se aplică şi sancţiunea principală a amenzii sau avertismentului".

13 iunie 2017