Cazier judiciar

15 februarie 2023 14

Buna ziua. Am solicitat cazier judiciar. In documentul primit scrie ca sunt inregistrat in registru. Am cerut sa fiu radiat din registru, deoarece am inspasit pedeapsa penala, si anume 360 ore de munca in folosul comunitatii. Mi-au raspuns ca nu este posibil deoarece am o pedeapsa complementara complementara, si anume am fost privat de dreptul de a conduce, dar în sentinta nu este indicat termenul acestei pedepse. Cum pot sa obtin cazier judiciar fara mentiuni?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Serghei Marciuc
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Contravenţii rutiere
  • Dreptul afacerilor

Bună ziua Pîntea.
Codul penal la momenu nu prevede cum poate fi stins din oficiu antecedentul în cazul dat. Puteţi încerca prin procedura reabilitării să stingeţi acest antecedent.
Codul penal prevede:
Articolul 112. Reabilitarea judecătorească

(1) Dacă persoana care a executat pedeapsa penală a dat dovadă de o comportare ireproşabilă, la cererea sa, instanţa... mai detaliat de judecată poate anula antecedentele penale pînă la expirarea termenelor de stingere a acestora. Drept condiţii pentru primirea cererii de reabilitare judecătorească pot fi:
a) condamnatul nu a comis o nouă infracţiune;

b) a expirat cel puţin jumătate din termenul prevăzut la art.111 alin.(1) şi (2);

c) condamnatul a avut o comportare ireproşabilă;

d) condamnatul a achitat integral despăgubirile civile, la plata cărora a fost obligat prin hotărîre judecătorească, precum şi cheltuielile de judecată;

e) condamnatul îşi are asigurată existenţa prin muncă sau prin alte mijloace oneste, a atins vîrstă de pensionare sau este incapabil de muncă.

(2) Reabilitarea anulează toate incapacităţile şi decăderile din drepturi legate de antecedentele penale.

16 februarie 2023