Cazier judiciar detaliat fara inscrieri?

8 mai 2022 37

Buna ziua. Stie cineva care ar fi calea efectiva cu putere juridica pentru a cere eliberarea unui cazier judiciar detaliat "curat", avand antecedente penale stinse in baza reabilitarii legale? La moment in MD cazierul detaliat se elibereaza oricum cu inscrieri despre antecedentele penale din trecut stinse si despre reabilitarea survenita, ceea ce exclude cu desavarsire reabilitarea si reintegrarea completa a individului in societate.
Avand in vedere precedentul de la CEDO contra Moldovei si expunerea clara a curtii vizavi de situatia similara:
https://www.bizlaw.md/ani-la-rand-un-barbat-a-cerut-autoritatilor-sa-i-elibereze-un-cazier-judiciar-curat-dupa-ce-antecedentele-penale-s-au-stins-acum-ctedo-obliga-guvernul-sa-i-achite-5800-euro
Va multumesc.

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Andrei Țurcan
  • Jurisconsult
  • Dreptul penal
  • Contravenţii rutiere
  • Alte contravenţii
  • Alte domenii

Bună ziua Silviu.

Am participat personal la pregătirea și elaborarea comunicării în această cauză. La moment, tehnic trebuie să fie oferit cazier curat conform Ordinelor MAI în vigoare.
Cauza X v. Moldova din 2021 se referea strict la faptul că nu a fost respectată ordinea de elaborare a Ordinelor MAI conform Legii... mai detaliat nr. 216-XV din 29.05.2003 cu privire la Sistemul informaţional integrat automatizat de evidenţă a infracţiunilor, a cauzelor penale şi a persoanelor care au săvîrşit infracţiuni. Și anume respectarea art. 9 alin. (1) - ”Formularele-tip ale actelor de evidenţă primară se întocmesc şi se modifică de către Ministerul Afacerilor Interne şi, după coordonarea lor cu ceilalţi participanţi la Sistem, se aprobă de către Procurorul General.”
Nici o coordonarea a Ordinelor MAI nu a avut loc în raport cu Procurorul General. Deci în această parte a avut loc încălcare a art. 8 CEDO.

Dacă aveți nevoie de consultație privind o cauză concretă puteți apela la nr. 069645218.

9 mai 2022