Ce consecinte urmeaza?

29 septembrie 2020 46

Am fost rugat de mai multe ori de un prieten sa primesc bani de peste hotare prin tranfer de la diferite persoane sub pretextul ca el nu are buletin. Banii primiti erau de la persoane necunoscute mie. Aam primit astfel bani de mai multe ori, sume cuprinse intre 50 si 950 Euro. Primeam de la el codul pentru transfer, dupa care ma ducea cu masina la banca, unde eu primeam banii si ii transmiteam lui. Eu personal nu am avut niciun profit din asta. La un moment dat l-am intrebat pentru ce primeste banii respectivi de peste hotare. Mi-a zis ca are contracte de munca facute cu persoanele de peste hotare si in fiecare luna are un procent. Eu nu am avut nicio suspiciune pana cand nu am fost informat de una dintre persoanele respective ca prietenul meu a inselat-o de bani. Eu l-am telefonat si i-am spus sa raspunda la telefon sa clarifice situatia ca sa nu am probleme. El a spus sa nu-mi fac grij,i ca totul este in regula, sa astept cateva zile. Dupa 3 zile, nu imi mai raspunde la telefon si nici la mesaje - a disparut! De atunci nu am mai facut legatura cu el. Deja am fost chemat la politie pe acest caz si am depus explicatii. Ce poate urma?

Jurist comments 1

Download discussion
  • Jurisconsult
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul familiei
  • Dreptul muncii

Buna, dl. Ion DVS ați fost implicat într-un caz de escrocherie prevăzut de Codul penal Articolul 190. Escrocheria
(1) Escrocheria, adică dobîndirea ilicită a bunurilor altei persoane prin inducerea în eroare a unei sau a... mai detaliat mai multor persoane prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasă a unei fapte adevărate, în privinţa naturii, calităţilor substanţiale ale obiectului, părţilor (în cazul în care identitatea acestora este motivul determinant al încheierii actului juridic) actului juridic nul sau anulabil, ori dacă încheierea acestuia este determinată de comportamentul dolosiv sau viclean care a produs daune considerabile,
se pedepseşte cu amendă în mărime de la 550 la 850 unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 120 la 240 de ore, sau cu închisoare de pînă la 3 ani.
(2) Escrocheria săvîrşită:
b) de două sau mai multe persoane;
d) cu folosirea situaţiei de serviciu
se pedepseşte cu amendă în mărime de la 850 la 1350 unităţi convenţionale sau cu închisoare de la 2 la 6 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 3 ani.
(21) Dobîndirea prin escrocherie a bunurilor de patrimoniu cultural din siturile arheologice sau din zonele cu potenţial arheologic
se pedepseşte cu amendă în mărime de la 1850 la 2350 unităţi convenţionale sau cu închisoare de la 5 la 7 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 5 ani.
(3) Escrocheria săvîrşită de un grup criminal organizat sau de o organizaţie criminală
se pedepseşte cu închisoare de la 4 la 8 ani cu (sau fără) amendă în mărime de la 1350 la 3350 unităţi convenţionale.
(4) Acţiunile prevăzute la alin. (1)–(3) săvîrşite în proporţii mari
se pedepsesc cu închisoare de la 7 la 10 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 5 ani.
(5) Acţiunile prevăzute la alin. (1)–(3) săvîrşite în proporţii deosebit de mari
se pedepsesc cu închisoare de la 8 la 15 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 5 ani, complici. O să fie claritate cînd v-a fi găsit prietenul DVS, fiindcă el e scripca principală, dacă o să vreți o consultație mai departe, puteți apeka pe telefonul meu pe vaiber, bine.

2 octombrie 2020