Ce drepturi are mama după decesul tatei?

23 iulie 2018 62

Spuneți-mi vă rog foarte mult dacă părinții mei au trăit 25 ani împreuna fiind numai cununați, ce drepturi are mama după decesul tatei?

Comentariile juriștilor 2

Descărcaţi discuția
Nicolae Ilco (Calin)
  • Parajurist
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Alte contravenţii

Salutare,

Conform al. 2, art. 2, Codul Familiei:

(2) Numai căsătoria încheiată la organele de stat de stare civilă (denumite în continuare organe de stare civilă) generează drepturile şi obligaţiile de soţi ...

Această înseamnă că orice alt fel de convieţuire altul decît cel înregistrat la Oficiul Stare Civilă, nu dă naştere... mai detaliat la drepturile şi obligaţiile care în mod normal există între soţi, de exemplu moştenirea (dacă nu există un testament în care să fie indicată mama Dvs.), drepturile şi obligaţiile de întreţinere înre soţi etc.

Servus

24 iulie 2018
Cristian Papanaga
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul afacerilor

Irina,
Câteva aspecte generale cu privire la drepturile pe care ar putea să le aibă mama dmn. în situația descrisă:
1.Concubinajul nu produce aceleași efecte ca și căsătoria. De accea mama nu poate pretinde că este moștenitor de clasa I ( având dr. la cotă egală cu ceilalți moștenitori din aceeași clasă... mai detaliat în temeiul moștenirii legale) sau moștenitor rezervatar ( este un testament și moștenește indiferent de conținutul acestuia).
2. În cazul în care tata a lăsat un testament, mama poate moșteni dacă este desemnată în calitate de moștenitor.
3. Dacă o parte din bunuri sunt exclusive proprietate a tatălui, el fiind unicul titular al dr. de proprietate, mama poate obține nu un drept asupra acelui bun, dar restituirea împrumutului acordat, dacă probează că a împrumutat, respectând termenii de înaintare a pretențiilor ( deja către moștenitori). Poate fi și situația îmbogățirii fără justă cauză.
4. Dacă mama este coproprietar împreună cu tata ( ex: poate rezulta din registrul bunurilor imobile), ea, poate solicita încetarea proprietății comune (ex: împărțirea bunului).
5. Prin probarea acordului dintre concubini și aportul material comun de a dobândi bunuri, mama poate pretinde la o cotă- parte din acel bun.
Succese!

24 iulie 2018