Ce drepturi avem asupra imobilului?

25 iulie 2023 3

Buna ziua. Socrul meu a decedat in 1992. Casa in care au locuit cu soacra a fost construita de el si parintii lui. Actele nu au fost perfectate, fiindca sotul nu a putut fi mostenitor la 12 ani. Tot aici, pe acelasi lot, locuim de 20 ani si noi: sotul si 2 copii, intr-un imobil nou construit de noi. Soacra locuieste in casa veche. Toate lucrarile din gospodarie au fost facute de noi. Titlurile de proprietar nu le gasim la primarie. Acum soacra vrea sa treaca totul pe numele ei. Poate face asta, fara acordul fiului.

Jurist comments 1

Download discussion
Tatiana Scobiola
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei
  • Alte contravenţii
  • Alte domenii

Bună. Pentru a obține dreptul de proprietate asupra bunului imobil vă sugerez să înaintați o cerere de chemare în judecată privind recunoașterea dobândirii dreptului de proprietate prin uzucapiune (posesie și îngrijire a bunului imobil mai mult de 10 ani) cât mai urgent posibil.

Articolul 526. Uzucapiunea dreptului contrar cuprinsului registrului de... mai detaliat publicitate
(1) Dreptul de proprietate asupra unui bun imobil sau mobil poate fi înregistrat în registrul bunurilor imobile sau într-un alt registru de publicitate cu caracter constitutiv, în sensul art. 420, în temeiul hotărîrii judecătorești prin care se constată uzucapiunea, în folosul posesorului sub nume de proprietar care l-a posedat timp de 10 ani, în una din următoarele situații:

a) proprietarul înregistrat în registrul de publicitate a decedat ori, după caz, și-a încetat existența juridică;

b) în registrul de publicitate a fost înregistrată declarația de renunțare la proprietate;

c) bunul imobil este un teren, cu sau fără construcții, care nu a fost supus înregistrării primare în registrul bunurilor imobile.

(2) În toate cazurile, posesorul poate dobîndi dreptul numai dacă a depus cererea de înregistrare a dreptului de proprietate, în temeiul hotărîrii judecătorești, în registrul de publicitate înainte ca un terț să fi depus propria cerere de înregistrare a dreptului în folosul său, pe baza unui temei legitim, în cursul sau chiar după împlinirea termenului necesar pentru uzucapiune.

Dacă aveți nevoie de suport juridic, nu ezitați să mă contactați: 068769517 sau e-mail: scobiola97@mail.ru

26 iulie 2023