Ce fac dupa trei ani?

18 februarie 2019 139

Buna ziua. Sunt cetetean roman, cu resedinta in Romania, cu permis romanesc si cu masina romanesca pe numele meu.
Intrebare 1: In acesti trei ani trebuie sa platesc pentru fiecare 180 de zile 180 de euro (cu exceptia primelor 180 de zile), chiar daca ies din tara cam de trei ori pe an si nu depasesc 180 de zile, sau idiferent de cate ori ies va trebui sa achit 180 de euro, luindu-se in consideratie data primei intrari?
Intrebare 2: Dupa trei ani ce fac, mai pot intra cu masina respectiva in tara?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Dumitru Barbaroș
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul afacerilor
  • Dreptul familiei
  • Contravenţii rutiere

Alexandru, bună!

Vinieta se achită după cum urmează: 85 euro pentru primele 180 de zile, după care 180 euro pentru următoarele 180 zile (indiferent de faptul dacă automobilul e în MD o perioadă mai scurtă).

Conform prevederilor art. 347(1) din Codul fiscal, Subiecţii impunerii pot achita vinieta pentru o perioadă de valabilitate... mai detaliat de ... 12 luni.

Astfel, după primul an, urmează să achitați iar 85 euro pentru primele 180 de zile, iar pentru următoarele 180 euro.

Vinieta nu se achită pentru intrări în țară, dar pentru perioade de timp. De exemplu dacă a-ți cumpărat vinieta pentru 180 de zile, în perioada de valabilitate a acesteia puteți intra și ieși din țară de câte ori doriți.

Referitor la termenul de 3 ani: legislația nu stabilește un termen maxim de aflare a mașinii pe teritoriul RM, respectiv dacă se achită vinieta după cum e indicat mai sus, puteți intra cu mașina în RM măcar și după 10 ani.

19 februarie 2019