Ce putem face si unde sa ne adresam?

30 iunie 2019 28

Cu 4 ani in urma am cumparat o casa. Documentele inca nu sunt facute, din motiv ca o ruda a cui este casa este cu handicap, iar sotia nu vrea sa le faca din motiv ca este in conflict cu celelalte rude ale sotului. Ce putem sa facem? Din documente avem numai o foaie in care sunt datele persoanelor carora le-am dat baii si semnatura acestora.

Comentariile juriștilor 2

Descărcaţi discuția
Igor Brinișter
 • Avocat
 • Dreptul civil
 • Dreptul familiei
 • Dreptul imobiliar
 • Dreptul afacerilor
 • Alte domenii
 • Dreptul penal
 • Dreptul muncii
 • Alte contravenţii

Bună ziua!

Stimată Dna Ana,
Îmi pare rău să aud de cele ce vi s-au întâmplat, însă, contractul de vânzare-cumpărare a unui bun imobil trebuie să respecte forma autentică sub sancțiunea nulității absolute.
Astfel, dacă persoana care este proprietar al bunului imobil este o persoană în privința căreia urmează a fi instituită o... mai detaliat măsură de ocrotire judiciară acest lucru o poate face instanța de judecată la cererea unei rude, iar pentru aceasta este necesar ca mai întâi să fie efectuată o expertiză psihiatrică a acestei persoane deoarece, fără acest raport cererea de instituire a măsurii de ocrotire judiciară va fi restituită de către instanța de judecată. (expertiza costă bani circa 2000 lei). După ce este emisă o hotărâre judecătorească care să inte în vigoare, vă adresați la notar care va autentifica contractul.

Reieșind din cele relatate de către Dvs., pe motiv de nerespectare a formei autentice a contractului de vânzare-cumpărare, acest contract de fapt ca și cum nu a existat niciodată, iar dvs sunteți în drept să solicitați de la persoanele care au întocmit recipisa banii achitați înapoi.
De altfel, se atestă că există și o problemă în privința împuternicirilor acestor persoane care au primit banii.
Dacă ați transmis în valută, aceștia sunt obligați să restituie în valuta respectivă conform cursului oficial al Băncii Naționale a Moldovei la ziua restituirii, indiferent de faptul că există o diferență între cursul de schimb de la data când li s-au transmis mijloacele bănești și ziua când vor restitui banii.

În cazul în care persoanele respective nu vă restituie banii trebuie să vă adresați în instanța de judecată cu o acțiune privind constatarea nulității absolute cu repunerea părților în situația anterioară, cu încasarea sumei care le-a fost transmisă.


Succes.

1 iulie 2019
Silviu Potîrniche
 • Avocat-stagiar
 • Dreptul civil

Bine ai venit pe yAvo!
---
O solutie ar fi sa obtineti prin instanta recunoasterea contractului, avand in vedere refuzul vanzatorului de a autentifica contractul. Hotararea judecatoreasca va avea putere de contract si astfel veti putea sa va inregistrati dreptul de proprietate la cadastru.
Pentru asistenta suplimentara puteti sa ma contactati la adresa... mai detaliat de e-mail: office.potirniche@yahoo.com

2 iulie 2019